Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítsd az emésztésed szederrel

Segítsd az emésztésed szederrel

antioxidánsbogyós gyümölcsemésztésgyümölcsszedervitamin
0

Írta:

A kissé fanyar ízű bogyós gyümölcs az elmúlt években nagy kedvenc lett. A szeder íze, színe és formája nagyon hasonlít a málnáéra, de több benne a rost és a szénhidrát, és tele van antioxidánsokkal is. Nagy előnye, hogy egy csapásra helyre rakja a rossz emésztést.

Sok jótékony hatása van

Egyesek úgy tartják, hogy már Hippokratész korában is használták gyógyításra. Gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminban, ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét. Az áfonyánál például kétszer több C-vitamin található benne. A benne lévő ásványi anyagok – a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán – pedig a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben segítenek. Antioxidáns flavonoidjai az immunrendszerünket erősítik és a különböző gyulladásokat csillapítják.

Javítja az emésztést

Mivel egy maréknyi szeder 8 gramm rostot is tartalmaz, különösen jó hatással van az emésztésre is. Ezek a rostok fontosak a bélrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek fenntartani az optimális testsúlyt, miközben javítják az egészségi állapotot azáltal, hogy csökkentik a koleszterin szintet. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. A szedret gyógynövényként is régóta számon tartják. Fogyasztása csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is.

10078224 - group of blackberry - abstract food background

Fáradtság és öregedés ellen

Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatással rendelkezik. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatása is ismert. Sőt, fáradékonyság ellen is jól alkalmazható.

Sokféleképpen fogyasztható

A szeder sokféleképpen felhasználható és fogyasztható. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza, ezért frissen a leghatékonyabb. De készíthető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás íze miatt finom desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható, és smoothie-alapanyagként is tökéletes.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X