Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért hagyd abba a habzsolást

Ezért hagyd abba a habzsolást

diétaétkezésgyomorfájáshabzsoláshízástúlevészsír
0

Írta:

A szervezeted a gyomorfájáson túl nagyobb károkat okozol egy-egy hatalmas kajálással.

Miért szeretünk nagyokat enni? „A zabálásokra az agy késztet bennünket.”- állítják a dietetikusok. Az emberek hajlamosak fogyókúra vagy túlzott ételmegvonás után túlzott mennyiségű ételt elfogyasztani. Ha azon kapod magad, hogy hetente több alkalommal eszel annyit, amitől már rosszul vagy, keress fel egy táplálkozási tanácsadót.
Az alábbi 7 érv bebizonyítja, mit nyersz, ha abbahagyd a mértéktelen habzsolást.

1. Jobban alszol

A túlevés megnehezíti az elalvást és a hatékony pihenést. Ha nagy nehezen mégis sikerül álomra hajtani a fejed tele hassal, előfordulhat, hogy felébredsz az éjszaka közepén, mert szomjúságot vagy savas refluxot tapasztalsz. Ha pihentető éjszakára vágysz, figyelj oda, hogy vacsorára ne fogyassz nehéz, zsíros és nagy mennyiségű ételeket.

2. Tudni fogod, mikor vagy tele

Amikor itt az ideje az étkezésnek, a szervezet által termelt ghrelin hormon jelentősen növeli az étvágyat. Ha már tele vagy, egy másik hormon, a leptin termelése nő meg. Kutatások szerint azok az emberek, akik hajlamosak a túlevésre, általában nehezebben reagálnak a hormonokra, a leptinre is. A rendszeres túlevés megnehezíti, hogy megfelelően érzékeld, mikor vagy éhes illetve jóllakott.

3. Nehezebben fázol meg

Bár elsőre nem tűnik fel az összefüggés a túlevés és a betegségek gyakorisága között, mégis van. Ha túl sokat eszel, a tested igazi traumának teszed ki, a glükóz és az inzulin szintje megemelkedik a szervezetedben, majd hirtelen lezuhan, amit a tested nehezen él meg. Ha lefárasztod a szervezeted a túlevéssel, az immunrendszered legyengül, nehezebben tud ellenállni a fertőzéseknek.

15616794 - closeup portrait of a young woman eating a pizza on a plate

4. Az agyad kontroll alatt tarthatod

Az agyad szereti tudni, mi történik, éppen ezért nem szereti, ha túleszed magad. Amikor túlzásba viszed az étkezést, az a szellemi állapotodra is kihat. Biztosan észrevetted már, hogy nehezen koncentrálsz tele hassal, ennek egy súlyos, már beteges firmája, amikor valaki önkívületi állapotig eszi magát.

5. Nyugodtabbá válsz

Már írtunk róla, hogy a túl sok étel komoly stresszt jelent a szervezet számára, ami a stresszhormon termelését idézi elő. Ez az oka annak, hogy azt érzed, egy túlságosan kiadós étkezés után a szívverésed felgyorsult, izzadsz. Az ennyire felfokozott állapot után szinte törvényszerű a hirtelen „összeomlás”, ami letargiához és ingerlékenységhez vezet.

6. A hasnyálmirigyed hálás lesz

Legyünk őszinték, túlenni magad általában nem uborkából szoktuk, inkább tömény cukros finomságokból. Mielőtt belemerülnél egy hatalmas tál süteménybe, gondolj a hasnyálmirigyedre, mert egy ekkora adag édesség hatására képes túlpörögni, mivel megpróbálja feldolgozni a véráramba hirtelen bekerült rengeteg cukrot.

7. Boldogabbá válsz

Ha egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást folytatsz, az agyad dopamintermelése is kiegyensúlyozottabbá válik. A túlevés egyik gyakori oka, hogy a magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek fogyasztása megugrasztja a dopamin, vagyis a boldogsághormon termelését. Ha az a szokásod, hogy minden pénteken belapátolsz egy jó nagy adag fagylaltot, amitől boldognak érzed magad, időről időre egyre nagyobb adagokra lesz szükséged.

A normális adagok betartása sokkal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tesz. Arról nem is beszélve, hogy elkerülheted a túlevés okozta negatív tüneteket (görcsök, túlzott gázképződés, savas reflux). A tested meghálálja majd, ha felhagysz a túlevéssel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X