Főoldal > EGÉSZSÉG > Puffadás, hasmenés? Ezek lehetnek az okai!

Puffadás, hasmenés? Ezek lehetnek az okai!

bélgyulladásegészségemésztésételintoleranciahasfájáshasmenésIBSprobiotikumpuffadás
0

Írta:

Sokakat kínoznak emésztési problémák, amelyek egész napjukra, így az életükre is negatívan hatnak. A tünetek több okra is visszavezethetőek, és ha már krónikussá váltak, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni.

Ételintolerancia

Az egyik leggyakoribb ok, amelyet a hasmenés és puffadás jelez, az az ételallergia. Manapság a glutén– és laktózérzékenységben szenvedők száma rohamosan nő. Nem elég, ha kizárod az étrendedből azokat az ételeket, amelyek allergizáló anyagokat tartalmaznak, teljes életmódváltásra van szükség. Hiába készíted például gluténmentes lisztből a rántott húsodat, ha ugyanabban az olajban sütöd ki, mint a glutént tartalmazó szeleteket, ugyanúgy számolhatsz a tünetekkel. Keress fel egy gasztroenterológust, hiszen a korai felismerés nagyon fontos, gyökeres életmódbeli változtatások hiányában ugyanis daganatos elváltozások is kialakulhatnak.

Gyulladások

A krónikus bélgyulladás is hasonló tünetekkel jár, mint az ételintolerancia. Általában fiatal felnőttkorban alakul ki. A bél egy-egy szakasza kifekélyesedik, és felszívódási zavarokat, hasmenést okozhat. Kísérő tünetként jelentkezhetnek szemészeti problémák, láz, bőrgyógyászati, ízületi megbetegedések is. Azért veszélyes, mert az érintett területeken bélszűkület alakulhat ki, amely könnyen bélelzáródáshoz vezethet. Diagnosztizálás után akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, de sokszor a gyógyszeres kezelés és probiotikumok szedése is elegendő.

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) szintén tipikus emésztési zavarokkal jelentkezik: hasmenés/szorulás, puffadás, hasfájás. Ezekre a tünetekre a betegek többsége napközben panaszkodik. A betegség tulajdonképpen egy teljesen ártalmatlan kór, ami nem rövidíti meg a páciensek életét, semmilyen szervi elváltozást nem okoz, mégis gyakran ellehetetlenítik a betegek mindennapjait. Legvalószínűbb az, hogy a betegséget rossz táplálkozási szokások, valamint pszichés tényezők okozzák. Tartós gyógyulásra ma még nincs lehetőség, így a kezelés a tünetek enyhítése mellett a helyes étrend kialakítását és pszichoterápiát célozza meg.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X