Főoldal > EGÉSZSÉG > Levált vagy csak kopik? A porcproblémák kezelhetők!

Levált vagy csak kopik? A porcproblémák kezelhetők!

egészségfájdalomgyógyulásporcporckopásporcleválástérd
0

Írta:

A térd fájdalma kialakulhat lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a porcleválás és porckopás közti különbségekre hívta fel a figyelmet.

Miért válhat le?

A köznyelven porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez bekövetkezhet egy hirtelen, rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Ugyanakkor sokszor a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról beszélünk.
Bizonyos tünetek alapján gyanakodhatunk a porcleválásra, leginkább térd instabilitása, a mozgással együtt járó fájdalom és a térdízület mozgáskorlátozottsága esetén. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani.

Hogyan kezelhető a porcleválás?

Fontos tudni, hogy ha felmerül a porcleválás gyanúja, különösen, ha sérülés történt, azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel az ilyen jellegű sérülések gyakran műtéti beavatkozást igényelnek. Ezt a lépés nem szabad halogatni, ugyanis orvosi segítség nélkül tartós fájdalom alakulhat ki és véglegesen csökkenhet a mozgástartomány és terhelhetőség. A műtétet megelőzően szóba jöhet a helyi célzott injekciós kúra, fájdalomcsillapítás céljából. Ez a kúra az operációt követően is gyorsítja a felépülést, eredményesen szünteti meg a fájdalmat. A fájdalom és gyulladás megszűnése után funkcionális gyógytornával kell tovább haladni a rehabilitációs folyamatban.

34028120 - female runner leg and muscle pain during running outdoors in summer nature, sport jogging physical injury, working out outside holding sore knee joint. health and fitness concept, accident when training

Miért kophat el?

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket, így a térdet érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív sport (különösen a futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok), a térdeléssel járó munka, az állómunka, és a mozgásszegénység is! Végeredményben az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy mozgáskorlátozottsággal jár, de a kopás lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is.

Hogyan kezelhető a porckopás?

A porckopás kezeléséhez – a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához – egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani – ismerteti Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Az egyik leginnovatívabb eljárás a porc újjáépítést serkentő injekció, amely a benne lévő növekedési faktorok és egyéb bioaktív anyagok segítségével fokozza a porcsejtek aktivitását, a porcanyag képzési hajlandóságát. Ez utóbbi eljárás tulajdonképpen egy steril körülmények közt zajló, ambuláns kezelés, amely során 10 ml vért veszünk le a páciens karjából, egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugáljuk, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezzük a térd ízületi résébe. Fontos tudni, hogy a porc újjáépítést serkentő injekció sem tudja a már nem létező porcot visszaépíteni. A kezeléshez szükséges, hogy legyen még porc, legyenek élő porcsejtek megfelelő mennyiségben. Tehát ezek a megoldások kezdődő és középsúlyos porckopás esetén jelenthetnek eredményes, hatékony kezelést.

Forrás: Budai Fájdalomközpont

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X