Főoldal > EGÉSZSÉG > Nagy baj, ha a cukorbeteg nem érzi, mikor szerez sérülést!

Nagy baj, ha a cukorbeteg nem érzi, mikor szerez sérülést!

cukorbetegcukorbetegségdiabéteszdiabéteszes lábegészségfájdalomsérülés
0

Írta:

Nyáron, a vízparton a legtöbben papucs nélkül mászkálnak, ezért óhatatlanul is előfordulhat egy-egy kisebb sérülés. Egy élesebb kő, törött csigaház, vagy egy üvegszilánk mind felsérthetik a bőrt, akár vérzést is okozva. A cukorbetegeknek erre különösen ügyelniük kell, hiszen náluk fokozottabban fennáll a fertőzésveszély, ezért a sebet mihamarabb fertőtleníteni szükséges.

De mi a helyzet akkor, ha a beteg nem érzi, hogy baj történt? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint az érzéketlenség akár komoly problémára is utalhat!

A tartósan magas vércukorszint idegbántalmakat is okozhat

A cukorbetegség sajnos igen sok szövődményt vonhat maga után, hiszen a tartósan magas glükózszint az egész szervezetre komoly hatással van. Ilyen például a diabéteszes neuropátia, mely az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek zavarát jelenti. A probléma egyik jellemző tünete a fájdalom, később a csökkent érzékelés/érzékkiesés, bizsergés, hangyamásászerű érzés, zsibbadás. Bár a diabétesszel küzdők számára a betegség nem ismeretlen, ennek ellenére sokan nem tulajdonítanak annak nagy jelentőséget, ha úgy szereztek sérülést, hogy nem is tűnt fel nekik. Pedig már az első panaszok megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis kezeletlen esetben akár fekélyhez, illetve diabéteszes lábhoz is vezethet a zavar. Ez utóbbi a diabétesz komplex szövődményei miatt alakul ki, és rossz esetben akár az adott végtag amputálását vonhatja maga után.

Diabéteszes láb tünetei

  • csökkent fájdalomérzés
  • csökkent hőérzet
  • láb kiszárazása, hámlása
  • nehezen gyógyuló sebek
  • láb ízületei deformálódnak
  • bőrkeményedés/tyúkszem
  • bizonytalan járás

labapolas2.jpg ()

Ilyen vizsgálatokra számítson

Amennyiben azt tapasztalja, hogy nem jelzi fájdalom a sérüléseit, úgy nagyon fontos, hogy mihamarabb forduljon orvoshoz! A vizsgálat során a lábak alapos átnézése történik, sebek, elváltozások után kutatva (ezt a betegnek otthon is rendszeresen el kell végeznie!), majd különböző tesztek segítségével ellenőrzésre kerül többek között a reflex, a verejték elválasztás, a vibrációérzet, a tapintó funkciók, a perifériás pulzus, valamint a hőérzet is – mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Amennyiben bebizonyosodik az állapot megléte, úgy megfelelő terápiával elkerülhető a betegség romlása. Ennek keretein belül a legfontosabb a vércukorszint beállítása, a fájdalomcsillapítás, speciális cipő/talpbetét viselése, hidratálás, valamint a rendszeres otthoni önellenőrzés. Amennyiben már fekély is kialakult, úgy csakis komplex terápia vezethet eredményre, sebész, diabetológus, dietetikus, angiológus ortopéd orvos, bőrgyógyász bevonásával.

Forrás: Cukorbetegközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X