Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi mindenre jó a cickafark

Ennyi mindenre jó a cickafark

cickafarkegészséggyógynövénygyógyulástea
0

Írta:

A cickafark mindenki számára könnyen hozzáférhető, rendkívül hasznos gyógynövény, amelynek kedvező hatásaival sokan nincsenek tisztában. Bár a belőle készült tea kissé kesernyés ízű, nagyon sok egészségügyi problémát kúrálhatunk vele.

Segít a sebek gyógyulásában

A legendák szerint Achilles a trójai háborúban cickafarklevelekkel gyógyította a vérző katonák sebeit, és a dolognak lehet valóságalapja, mivel a növény valóban hasznos ilyen célokra. Megállíta a vérzést, ezen felül fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Tisztítja a húgyutakat

Nem véletlen, hogy felfázás esetén cickafarkteát szoktak javasolni –  vesetisztító hatású, ráadásul segít csökkenteni a magas vérnyomást is.

Jót tesz a májnak

A cickafark a májat is tisztítja, illetve segít megvédeni a különböző méreganyagok okozta károsodásoktól is.

10449437 - fresh herbal tea and honey

Láz ellen is hatásos

A növény enyhe vízhajtó hatású, így az izzadást is serkenti. Érdemes cickafarkteát inni, ha lázasak vagyunk, mert segítséget nyújt a testünknek abban, hogy minél hamarabb le tudja hűteni magát. Az izzadás során ráadásul sok méreganyag is kiürül a szervezetből.

Kemoterápián lévőknek is hasznos

Egy friss kutatás szerint szerint azoknak, akik kemoterápián vesznek részt, érdemes cickafarkból készült főzettel öblögetni, mert enyhíti a kezelés hatására fellépő nyálkahártya-irritációt. Cickafarktea készítéséhez a szárított növényből egy evőkanálnyit adjunk egy bögre forró vízhez, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta két-három alkalommal érdemes fogyasztani.

Ráncok ellen is bevethetjük

A cickafark-kivonat rendszeres használata segíthet abban, hogy a finom ráncok, illetve a kitágult pórusok kevésbé legyenek láthatóak. Jelenleg is több kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogy milyen módokon vethető be a növény a kozmetikaiparban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X