Főoldal > EGÉSZSÉG > A 8 legegészségesebb nyári táplálék

A 8 legegészségesebb nyári táplálék

ételgasztrogyümölcskávényártáplálkozás
0

Írta:

Itt a nyár! Fantasztikus időszaka ez az évnek, hiszen ilyenkor nemcsak pihenhetünk egy kicsit, de bővelkedünk a friss, ízletes és egészséges élelmiszerekben is. Íme, a legjobb nyári ételek és italok, hogy óvjuk a formánkat és az egészségünket is.

 

Kukorica

Nincs nyár friss főtt kukorica nélkül. Bűntudatod volt eddig, hogy akkora leszel tőle, mint egy malac? Ne legyen! Tudtad, hogy a benne található két antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin, természetes napszemüvegként funkcionál, megvédve a napsugárzás káros hatásaitól?

Jeges kávé

Nem is kezdődhetne jobban egy nap, mint jeges kávéval. De mi most jobbat mondunk, többé nem kell, hogy szégyenkezz emiatt, mivel minden egyes bögre kávé csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Napi egy kávé megivása 10%-kal csökkenti a bőrrák kialakulásának esélyét, a European Journal of Cancer Prevention-ban megjelent tanulmány szerint. Ráadásul minél többet ittak a résztvevők, annál jobban érvényesült védő hatása. Érdemes tudni, hogy a koffeinmentes változat nem biztosítja ezt a védelmet.

Cseresznye

A cseresznyének annyi jótékony hatása van, hogy képtelenség felsorolni. Biztos hallottad, hogy a cseresznye lé segíti az alvást és csökkenti az edzés utáni izomlázat. Fogyókúra idején pedig kihagyhatatlan, mivel a benne található anthocyanin aktivál egy molekulát, amely felpörgeti a zsírégetést és csökkenti a zsír raktározását.

Paradicsom

Nyáron a fényvédelem elsődleges fontosságú, a paradicsom likopin tartalma miatt védi a bőrt a leégéstől. Egy kutatás során azon résztvevők, akik 2 teáskanál sűrű paradicsomszószt kanalaztak, 50%-kal kevésbé égtek le. Érdekesség, hogy a likopin táplálék-kiegészítő már nem volt ilyen hatásos, azon résztvevők, akiknek kapszulát adtak, nem kaptak jelentős védelmet a napégés ellen.

Görögdinnye

Ha hidratált a szervezeted, akkor éles marad a memóriád és elkerülnek a hangulatingadozások. Nagyszerű hír, hogy nemcsak az italok hidratálnak, hiszen a görögdinnye 92%-a víz. Ráadásul a kutatások alapján egyértelművé vált, hogyha sok víz kerül a szervezetedbe, az jelentősen kevesebb kalóriabevitellel jár. (Érdekességként, ha az ásványvizet étellel együtt fogyasztod, nem éred el ezt a hatást.)

profimedia-0081919601.jpg ()

Málna

A málna remek rostforrás, oldható pektint tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet. Már egyetlen csészényi málnában 8 g rost található. A Journal of Nutrition-ban megjelent friss tanulmány szerint a megnövelt rostfogyasztással megelőzhető az elhízás, illetve sikeres lehet a fogyókúra. Egy korábbi kutatás során azt találták, hogy azon résztvevők, akik 1000 kalória bevitellel 8 g rostot fogyasztottak, 2 kilót fogytak. Próbáld ki te is! Ha naponta 2000 kalóriát viszel be a szervezetedbe, akkor legyen a cél 16 g rost fogyasztása.

Jeges tea

Valóban nincs jobb a kánikulában egy jéghideg frissítőnél, de tudtad, hogy a szervezetedre is jótékony hatással van? A kutatások bebizonyították, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak teát, csökkentik az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kockázatát, ráadásul egészségesebbek a fogaik és a csontjaik. Bármely fajtája (fekete, zöld, fehér vagy gyógynövény) gazdag flavonoidokban. Kerüld a bolti cukros változatokat, készítsd otthon friss citrommal, lime-mal vagy akár naranccsal! A citrusokban található C-vitamin segít megőrizni az értékes antioxidánsokat.

Áfonya

A friss áfonya olyan élvezetes finomság, amit kár lenne kihagyni! A benne rejlő antioxidáns nemcsak az öregedéssel veszi fel a harcot, de segít elkerülni a kellemetlen izomlázat is, a szabadgyökök felszabadításával, amit az izmok termelnek edzés közben, derült ki a legfrissebb kutatásokból.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X