Főoldal > EGÉSZSÉG > A 7 legjobb természetes koleszterincsökkentő

A 7 legjobb természetes koleszterincsökkentő

diófokhagymakoleszterin
0

Írta:

Nassolj dióféléket, önts olívaolajat a salátádra, ebédelj lazacot és majszolj el pár kocka étcsokit! Ezekkel ugyanis jelentősen csökkentheted a rossz LDL-koleszterint, illetve minimálisra mérsékelheted a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Ha már régóta rendszeresen fogyasztod az alábbi koleszterinszint-javító ételeket, akkor ne hagyd el ezt a jó szokásod. Amennyiben jelenleg nem kerülnek a tányérodra ezek a toplistás ételek, akkor itt az ideje, hogy beiktasd őket a diétádba. Váljanak a kiegyensúlyozott étkezésed mindennapi részévé!

Teljes kiőrlésű szénhidrátok

Lehetséges, hogy csupán a reggeliden kell változtatnod, ha csökkenteni szeretnéd a koleszterinszinted. Ha a reggeli pékárud vagy müzlid teljes kiőrlésűre cseréled, akkor az LDL koleszterinszintjét akár 5,3%-kal csökkentheted csupán 6 hét alatt. A bennük található béta-glükán felszívja a rossz koleszterint. Kezdd a napot teljes kiőrlésű kenyérből készült szendviccsel vagy tegyél zabpelyhet a joghurtodba!

Lazac és egyéb omega-3-ban gazdag halak

Az omega-3 zsírsavak a természetes egészségmegőrzés egyik legnagyobb csodái. Kimutatottan megelőzik a szívrohamot, és az idegrendszerre is jótékony hatással vannak. A halak, de különösen a lazac, a koleszterinszintet is jelentősen csökkentik. Ha a telített zsírsavakat lecseréled olyan omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerekre, mint a lazac, a szardínia és a hering, akkor körülbelül 4%-kal növeled a jó koleszterinszintedet. Ebédre egy lazacos-zöldséges tészta kitűnő választás a szíved védelméért.

Magvak

Itt az ideje ropogtatni, ha szeretnéd, hogy csökkenjen a koleszterinszinted! Kutatások alapján, aki hetente 6-szor 40 gramm natúr, egész diót ropogtat el naponta, annak a rossz koleszterinje 9,3 %-kal csökken. A mandula is hasonlóan jó választás, mint a dió. Igaz, hogy ezek a magvak jótékony hatással vannak a koleszterinszintedre, de kalóriában sajnos igen gazdagok. Ezért mindenképp figyelj az elfogyasztott mennyiségre! Ehhez akár egy röviditalos poharat is használhatsz, másfél ilyen kis pohárnyi mag legyen a napi maximum adagod.

Fokhagyma

Fokhagymát szinte minden ételbe rakunk, és nem is gondoljuk, hogy ezzel mennyit teszünk a koleszterinszintünkért. A fokhagyma igazi egészségvédő: nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem jelentősen csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögök képződését és csökkenti a vérnyomást. Egyél meg napi 2-4 gerezd fokhagymát!

Olívaolaj

Jó hír, hogy a főzés alapvető hozzávalója, az olívaolaj igazán egészséges. Tele van szívvédő telítetlen zsírsavakkal, amelyek csökkentik az LDL-koleszterint. A másik tulajdonsága, amiért igazán szeretni fogod, hogy leszámol a hasi zsírral. Készítsd el vele házilag a salátaönteted, párold ebben a csirkét, a halat és a zöldségeket.

Tea

A fehér tea rákvédő hatása miatt vált népszerűvé, de jó tudni, hogy a koleszterinszinted is kordában tarthatod vele. A fekete tea fogyasztását általában nem ajánlják, pedig kutatások bizonyították, hogy a vér triglicerid szintjét már 3 hét alatt 10%-kal csökkenti. Érdemes tehát a kávédat fekete teára cserélni legalább egy héten kétszer.

Étcsokoládé

A szívvédő diéta élvezeti része a csokoládé, mivel ez a csodás antioxidáns a jó HDL koleszterint építi. A feketecsokoládé jótékony hatásaira csak mostanában figyeltek fel, de már egy 2007-es kísérlet rámutatott, hogy azoknak, akik étcsokit fogyasztottak, 12 hét alatt 24%-kal nőtt a HDL szintjük, míg a másik, csokit nem fogyasztó csoportté csak 5 %-kal. Ez a fantasztikus hatás csak az étcsokira vonatkozik, amelyben háromszor több az antioxidáns, mint a tejcsokoládéban. Az antioxidánsok megakadályozzák, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, sőt az artériákat sem engedik elzáródni. Mindennap majszolj el tehát pár kocka, minél magasabb kakaótartalmú csokit!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X