Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 mindennapi szokás, ami nagyon ártalmas

6 mindennapi szokás, ami nagyon ártalmas

ártalmas szokásbetegségdohányzásegészségegészségtelen szokásfőzésmindennapi szokásolajszolárium
0

Írta:

Nem dohányzol, rendszeresen mozogsz és tippjeinknek megfelelően, egészségesen táplálkozol? Ne olyan gyorsan az öndicsérettel!

Hidd el, számos rendszeres szokásunk ugyanolyan, vagy még károsabb, mint mondjuk a dohányzás, miközben nem is vagyunk tudatában. A következő hat egészségtelen, hétköznapi cselekedet közül biztosan te is magadra ismersz jó néhányban.

1. Egész nap ülsz

Még akkor is, ha rendszeresen edzel, a hosszú távú ülés (akár az íróasztalnál, akár a volán mögött), számos betegséggel összefüggésbe hozható. Rengeteg ülő életmódot folytató embert diagnosztizálnak mell-, prosztata-, máj- és tüdőrákkal. 

Tipp: akkor is iktass be pihenőket az egészséged érdekében, ha rengeteg a határidős feladatod. Otthon se telepedj le mindjárt a tévé mellé, kedvenc műsorod közben takaríts vagy végezz el pár guggolást.

 2. Túl sok húst és sajtot eszel

Az állati fehérje gazdag IGF-1 növekedési hormonban, amely felelős a rák terjedéséért. Egy kaliforniai tanulmány szerint azok a középkorúak, akik sok állati fehérjét fogyasztottak, négyszer nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint akik alacsony fehérjetartalmú étrendet folytattak. A statisztikák tanulsága szerint halálozási rátájuk hasonló a dohányosokéhoz.

Tipp: az állati fehérjét cseréld növényire, amikor csak teheted. Fogyassz sok hüvelyest, teljes kiőrlésű tönkölybúzát és csonthéjast. 

3. Nem alszol eleget

Sajnos nem a fáradtság az egyetlen következménye az ébren töltött éjszakáknak. A krónikus alvászavar magas várnyomáshoz, szívrohamhoz, elhízáshoz és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Egy kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a napi 6-7 óránál kevesebb alvás ugyanolyan hatással van a halálozási rátára, mint a rendszeres cigarettázás. Sőt, már a rossz minőségű vagy a szakaszos alvás is rákhoz vezethet.

Tipp: ne hidd, hogy az örökös fáradtság normális állapot. Ha azt tapasztalod, hogy rendszeresen nem alszol eleget, fordulj alvásszakértőhöz, hogy megtudd, mi áll a háttérben.

4. Rossz olajat használsz a főzéshez

A növényi olajjal történő magas hőmérsékletű főzés során finom részecskéjű anyagok, aldehidek és többgyűrűs aromás szénhidrogének szabadulnak fel, amelyek a cigifüstben is megtalálhatóak.

Tipp: nézd meg az egyes olajok olvadáspontját, és minden elkészítési módhoz válaszd a megfelelőt. Az olívaolaj például nem a legjobb választás hirtelen sütéshez vagy magas hőmérsékleten történő főzéshez, de jó pároláshoz vagy salátaöntethez. Ha magas hőmérsékletű főzéshez keresel növényi olajat, akkor jó választás az avokádóolaj.

55266418 - close up image of cooking chicken nugget tempura in deep fry

5. Szoláriumba jársz

Rossz hírünk van a szoli szerelmeseinek: a mesterséges barnulás károsabb az egészségre, mint a cigi. Az Egyesült Államokban évente 420.000-en halnak meg a szolárium által okozott bőrrákban, míg a cigaretta által okozott tüdőrákban „csak” 226.000-en, a statisztikák szerint.

Tipp: elsősorban szeresd meg a fehér bőrszíned! Ha természetes barna ragyogásra vágysz, egyél sok sárgarépát és paradicsomot. Mindkettő tele van karotinnal, amely javítja a bőr tónusát és árnyalatát, miközben nem kell aggódnod a barnító tejekben és sprayekben található mesterséges anyagok miatt.

6. Gáztűzhelyen főzöl

Ha a te háztartásodban is gáztűzhely van, akkor szénmonoxidot, nitrogént és formaldehidet is belélegzel a készülő ebéded illata mellé. Ez a három szennyező anyag található a cigarettafüstben is.

Tipp: használj szagelszívót, amely akár 60-90%-kal is csökkenti a szennyező anyagok szintjét. Ha teheted, cseréld le régi tűzhelyed elektromosra, hogy elkerüld a főzés során keletkező szennyező anyagokat.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X