Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tévhit a kókuszolajról, aminek eddig bedőltél

5 tévhit a kókuszolajról, aminek eddig bedőltél

cukorbetegségegészségfogyáskókuszolajkókuszzsírtelített zsírsavzsír
0

Írta:

Semmi kétség afelől, hogy a kókuszolaj mostanában nagyon felkapott – de vajon hasznos is? Lerántjuk a leplet a leggyakrabban említett „jótékony hatásairól”, amik a való életben csak nagy kitalációk!

A Nemzetközi Táplálkozástudományi Intézet (IFIC) adatai szerint vigyázni kell a kókuszolaj alkalmazásával, mert közel sem akkor a csodaszer, mint amennyire az emberek gondolják – nem hiába nem alkalmazták több száz éven keresztül. A 117 kalóriát és 14 g zsírt (12 g telített zsírt) tartalmazó teáskanálnyi mennyiségű kókuszolajat csak mértékletes mennyiségben érdemes fogyasztani, de akkor sem rendszeresen.

1. tévhit: Fogyaszt

Bár egy kutatás sikeresen bebizonyította, hogy az extraszűz kókuszolajat fogyasztók derékmérete napról napra csökken, az már csak az apróbetűs részben derült ki, hogy a résztvevők kemény diétát tartanak – a fogyás tehát nem a csodaolajnak volt köszönhető.

Azt azonban tudnod kell, hogy a növényalapú olajak sok telített zsírsavat tartalmaznak, amik eltelítik a gyomrot – hasonlóan működnek, mint a teljes kiőrlésű péktermékek: önmagában nem fogysz tőlük, de a diétád hatékonyságát növelhetik.

2. tévhit: Felgyorsítja az anyagcserédet

Semmilyen étel – a kókuszolajat is beleértve – nem tudja felgyorsítani az anyagcserédet! A hatékony anyagcsere csakis az izmaidtól függ: minél fittebb, mozgékonyabb és izmosabb vagy, annál gyorsabban emészted meg az ételt.

Mindezek ellenére a koffeintartalmú italok (kávé, energiaital stb.) ideiglenesen képesek meggyorsítani a folyamatot, de pár óra múlva az emésztésed vissza fog állni az eredeti állapotába.

3. tévhit: Antibakteriális tulajdonságú

A kókuszolajban található telített zsírsavak fele laurinsav, amely egy antimikrobiális szer (elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat), ám egy-két teáskanálnyi kókuszolajtól nem fogsz védettséget élvezni. Az antibakteriális tulajdonsága csak egy nagy vödörnyi mennyiségben kezd érvényesülni – a túlzott fogyasztása pedig sokkal többet árt, mint használ.

22892133 - coconut oil for alternative therapy

4. tévhit: Kíméli a szívet

Egy teáskanálnyi kókuszolaj 50%-kal több telített zsírsavat tartalmaz, mint amennyit az Amerikai Szív-és Érrendszeri Szövetség (AHA) ajánl egy nap. A sok telített zsírsavat tartalmazó ételek csak az LDL (rossz) koleszterinszintet növelik, a HDL (jó) koleszterinszintet nem! Tehát ha szívproblémáid vannak, inkább válassz szójaolajat vagy extra szűz olívaolajat, amik egyik értéket sem növelik meg.

5. tévhit: Segít a cukorbetegeknek

Szó sincs róla! A sok telített zsírsavat tartalmazó ételek (és a kókuszolaj 92%-a telített zsírsavakból áll) fogyasztása növeli a diabétesz és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét – legalábbis az embereknél. Az állatoknál bizonyítottan csökkenti az inzulin érzékenységét. Ezt az eredményt csak az apróbetűs részben szokták közölni, ami nagyban félrevezeti a cukorbetegeket. Javasoljuk, hogy minden új „csodaszer” alkalmazása előtt konzultálj az orvosoddal – főleg, ha az egészséged megkívánja, hogy speciális (pl. cukormentes, gluténmentes) diétát tarts.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X