Főoldal > EGÉSZSÉG > Haspuffadás? Enyhítsd ezekkel a módszerekkel!

Haspuffadás? Enyhítsd ezekkel a módszerekkel!

egészségemésztésfájdalomgyógyuláshasfájáshaspuffadáspuffadás
0

Írta:

A haspuffadás igen kellemetlen tünet, amelynek kiváltó okát mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod. De mivel az egész napodra kihatással lehet ez a kellemetlen, feszítő érzés, ezért fogadd meg tanácsainkat, hogy ismét komfortosan érezhesd magad.

 

Pihenj

Ha megteheted, ilyenkor dőlj le egy picit, vagy legalábbis vegyél fel nyugodtabb és kényelmesebb testhelyzetet az ülésnél vagy az állásnál. Sokszor ez az egyetlen hatékony gyógymód, és már akár fél órányi pihenés után is enyhülhetnek a görcsök és a kellemetlen panaszok.

Öltözz át

Bár elsőre furcsának hangozhat ez a jó tanács a has puffadásának enyhítésére, mégis hatékony lehet. Sokszor talán nem más okozza a kellemetlenségeket, mint egy szoros harisnya vagy nadrág, túlságosan meghúzott öv. Ha egész napos ülésre vagy ítélve, szinte borítékolható a görcsös fájdalom. Fontos, hogy válassz kényelmes, ruházatot, ami nem nyomja el a hasadat.

Levendulaolaj

A levendula nyugtató hatása közismert, ám az már kevésbé, hogy olaj formájában még a háborgó beleknek is megnyugvást hozhat. Ha tudod, hogy mely ételekre reagál érzékenyebben az emésztőrendszered, akkor étkezés után cseppents a vizedbe néhány csepp levendulaolajat, és idd meg. A szúró fájdalmakat enyhíti, a teltségérzetet csökkenti.

51726203 - young woman suffering from stomach ache standing at home

Fahéj

A népi gyógyászatban már igen régóta alkalmazzák a fahéjat mindenféle emésztési problémára, gyomorbántalomra. Haspuffadásra is kiváló csodaszer ez a fűszernövény. Ha jelentkezik a feszítő fájdalom, készíts fahéjas főzetet. Egy teáskanál porrá zúzott fahéjat forráz le egy csészényi vízzel, fedd le, majd néhány perc után hörpintsd fel. Megelőzésként is kiváló, így nem kell megvárnod azt az állapotot, amikor már kiegyenesedni sem tudsz a fájdalomtól.

Kapor

A kapor kiváló görcsoldó növény, ami természetesen hasi görcsök esetén is nagyon hatékonyan alkalmazható. Ráadásul szélhajtó, emésztést könnyítő tulajdonsága is ismert, ezért valódi csodaszer a puffadt has kezelésében. Jellegzetes ízét vagy nagyon szereted, vagy nagyon nem, mindenesetre érdemes megfűszerezned vele zabkásádat, gyümölcsturmixodat, ha téged is hasonló bajok kínoznak.

Köménytea

A köménytea talán az egyik legrégibb ősi gyógymód a gyomor- és bélpanaszok kezelésére. Puffadásra, görcsökre egyaránt kiváló. Nincs más dolgod, mint egy-két teáskanál köménymagot összetörnöd, leönteni két deci forró vízzel, majd lassan elkortyolgatnod. Hidd el, a hatás nem marad el.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X