Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 érv, amiért érdemes pisztáciát enni

6 érv, amiért érdemes pisztáciát enni

ásványi anyagbetegségdiétaegészségételgyógyulásmagmegelőzéspisztáciatáplálkozásvitamin
0

Írta:

Nem újdonság, hogy a pisztácia nagyon finom. Nem éppen fogyókúrás nassolnivaló, de a kemény héjból felbukkanó zöld kis magot nagyon sokat kedvelik.

 És még mennyire lesz nagy kedvenc, ha eláruljuk, hogy a pisztácia fogyasztása védi a szívet, erősíti az immunrendszert, sőt még potencianövelő is.

1. Szívvédő finomság

A pisztácia egy csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem. Ez az apró mag rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Összetevői pedig nemcsak nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik is azt. A legtökéletesebben tartja rendben az érrendszert és óvja a szívet.

2. Immunrendszer erősítő

Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, így fogyasztása során hozzá juthatsz a szükséges kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas és szelén mennyiséghez. Többfajta B-vitaminnak, folsavnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez utóbbi, zsírban oldódó vitamin jót tesz a bőrnek, és erősíti az immunrendszert.

3. Gyulladásgátló hatása van

Az A- és E-vitamint tartalmának köszönheti, hogy csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, akár érzed már a betegséget, akár még csak kialakulóban van. Napi 10-12 szem elegendő mennyiség ehhez.

pisztacias2.jpg ()

4. Cukorbetegség ellen

Egy csésze pisztáciában a foszfor napi bevitelének 60 százalék található meg, amivel megakadályozható a kettes típusú cukorbetegség kialakulása. A foszfor segít a protein aminosavakká alakításában is, így kialakulhat a glükóz tolerancia. Persze, csak a pisztácia fogyasztás nem elég, a rendszeres zöldség-gyümölcs bevitel elengedhetetlen.

5. Segít megelőzni az öregedést

A pisztáciában lévő E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely létfontosságú az egészséges bőr szempontjából. Véd a káros UV-sugaraktól, így megakadályozza a bőrbetegségek kialakulását, valamint késlelteti a ráncok kialakulását is, óv a kiszáradástól.

6.  Felturbózza a férfiasságot

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is. De a potenciálra is jó hatással van, mivel fogyasztása javítja a férfi nemi szerv szöveteinek vérkeringését.

– 1. A rossz hír: igazi kalóriabomba

A pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, ha csak nem hízókúrára vágysz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X