Főoldal > EGÉSZSÉG > Küzdd le ananásszal a megfázást!

Küzdd le ananásszal a megfázást!

ananászbetegséggyógyulásmegfázás
0

Írta:

Igazi vitaminbomba az ananász, amely az egyik legkedveltebb gyümölcs, és ereje nem csak a fogyókúrában számít. Rendkívül magas a C- vitamin tartalmának köszönhetően elhivatottan gondoskodik az szervezetted védelméről.

 

Hosszú út után érkezett hozzánk

A Paraguayból származó ananász édes, lédús húsával gyorsan meghódította a világot, és szerencsére már nem nálunk sem számít kuriózumnak. A Közép-Amerikai indiánok már Kolombusz megérkezése előtt is fogyasztották az ananászt. Európába az Újvilág felfedezése után került át és főleg a spanyol, illetve a francia udvarban vált igen népszerűvé.

Bővelkedik ásványi anyagokban és vitaminokban

Az ananász főleg C-vitamin forrása miatt fontos, de remek kálium, folsav és rostanyag tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Továbbá a vörösvérsejtek és a véralvadást segítő vérlemezkék termelődésében is segíthet. Az ananász niacin tartalma az emlékezeti zavarok esetében lehet segítségedre úgy, hogy serkenti az agy vérellátását. De a stressz csökkentésében is szerepet játszik.

A fogyásban is segít

Nem, ez nem csak tévhit! Jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat, így a fogyókúrázóknak is nagy segítség lehet. Az ananász telített zsíroktól mentes, 100 grammja mindössze 49 kalóriát tartalmaz, így nincs olyan fogyókúra, amelybe ne férne bele. Az ananászt sokan használják a tisztítókúra részeként, ugyanis emésztést gyorsító hatással rendelkezik. Érdemes mindig frissen, vagy szárítva fogyasztani a biztos hatás érdekében.

, Image: 6802680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Radka Linková - ČIF

A megfázás ellenszere

És, ami a lényeg: kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással rendelkezik, segít megszabadítani szervezetet a kártékony szabadgyököktől, amelyek akár daganatképződést, vagy szívbetegséget is előidézhetnek. A C-vitamin emellett a szervezet immunizálásában is szerepet játszik, így az ananász az őszi-téli megfázások és fertőzések elleni védekezésben is segítségedre lehet. Nem csak akkor számíthatsz rá, ha már náthás vagy, a megelőzésben is segít. A gyümölcs ugyanis az általa nagy mennyiségben tartalmazott bromelin köhögéscsillapító, valamint igen erős nyákoldó hatásának köszönhetően segít az orrüreg és a torok felszabadításában, és enyhíti az arcüreg gyulladtságát.

Gyulladáscsökkentő levelek

Kevesen tudják, de az ananász levelének gyulladáscsökkentő hatása is van. Bár mi itthon levágjuk és eldobjuk, de Dél-Amerikában és a Fülöp szigeteken sebgyógyításhoz, gyulladások és ödémák kezeléséhez használják. Még egy tipp, ugyancsak a nagyvilágból: ha az ananász darabokat megsózod és raksz rá egy kevés chilit, akkor a felfújódás és a hasmenés ellen is hatásos.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X