Főoldal > EGÉSZSÉG > Csökkenti a stresszt és a szorongást a madarak közelsége

Csökkenti a stresszt és a szorongást a madarak közelsége

harmóniamadármadárcsicsergésnyugalomstresszstresszcsökkentés
0

Írta:

A természettel való bármiféle kapcsolat nem csupán a stresszt csökkenti, de belső harmóniát is ad. Ha lehetőségünk van rá, töltsünk minél több időt a szabadban, autó helyett válasszuk a sétát, és vegyük észre a körülöttünk lévő fákat, bokrokat, és különösen a csicsergőket.

A zöldövezetekben élők, ahol több a madár és a zöld felület kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban, kisebb a szorongás és a stressz. Az eredményt az University of Exeter, a British Trust for Ornithology és az University of Queensland közös kutatása alapján tették közzé a napokban.

A kutatásban több száz ember városban és külvárosi övezetben élő emberek mentális egészségét vizsgálták. Azoknál az embereknél, akik több madarat és fát, bokrot látnak nap, mint nap, azoknál pozitív eredményeket tudtak dokumentálni.

A tanulmány szerint a megkérdezett több, mint 270 különböző korú, és jövedelemmel bíró ember mentális egészségét nagy részben befolyásolja, hogy mennyi időt töltenek a szabadban, milyen kapcsolatuk van a természettel. Azok, akik szívesen töltik a szabadidejüket a szabadban, sokat sétálnak, azok közül sokkal kevesebben számoltak be depressziós panaszokról, szorongásról.

A madarak mennyisége számít

A vizsgálat kiterjedt a lakókörnyezetben előforduló madarak számára és egyedére is, és különös eredmény született. E szerint a madarak száma inkább befolyásolja, csökkenti a szorongást és a stresszt, mint az, hogy hány fajta vagy milyen madarat látnak az emberek. Mindegy, hogy feketerigót, vörösbegyet, kék cinegét, szalonkát vagy varjú láttak a nap folyamán, ami leginkább pozitív hatást váltott ki, az a madarak rajban való megjelenése.

Kerüljünk újra kapcsolatba a természettel

Ez a tanulmány kezdi feltérképezni a természet néhány kulcsfontosságú tényezőjét, ami szerepet játszik a mentális egészségünkben” – mondta Daniel Cox, a Bioscience folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője. A környezetünkben élő madaraknak és a természet közelségének jótékony hatása reményt ad arra, hogy közelebb kerüljünk a jó egészségügyi megoldásokhoz és egészségesebb városi környezetet teremtsünk a jövőben.

Korábbi tanulmányok hasonló pozitív eredményre jutottak a zöld területek közelségét illetően. A természettel való bármiféle kapcsolat nem csupán a stresszt csökkenti, de belső harmóniát is ad.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X