Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit a popsidról érdemes tudnod

Amit a popsidról érdemes tudnod

egészségemésztésfenékpopsitestvégbélvégbélnyílás
0

Írta:

Nőként tisztában vagyunk vele, hogy időnként szükség van nőgyógyászati szűrésekre. Ez természetes, de bizonyos időközönként érdemes elmenni és megnézetni a hátsó területet is. Ha folyamatos ellenőrzés alatt tartod, a vastagbél- és végbélrák kockázatát jelentősen csökkentheted. De mire is érdemes figyelni, mit üzen nekünk a szakorvos?

1. Ne gyantázd

Teljesen természetes, hogy a végbélnyílás környékén szőrszálak nőnek, de ez a terület nagyon érzékeny. Ha benőtt szőrszálakat nagyon nehéz kezelni és fájdalmasak is lehetnek. A legokosabb, ha ezt a területet kihagyod gyantázáskor.

2. A WC nem ücsörgésre való

Sokan szeretnek hosszasan üldögélni a mellékhelységben, olvasgatnak, e-maileket néznek, chatelnek, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak és talán elmeneküljenek a munka, gyerek és egyéb gondok elől. Sajnos ez nem a legjobb megoldás, mert az aranyér kockázata jelentősen megnő, ha sokat ülsz a WC-n. Próbáld meg az ülőkén eltöltött időt a lehető legminimálisabbra korlátozni.

3. Mosd meleg vízzel

Beszéljünk egy kicsit a terület tisztításáról. A legjobb módja annak, hogy megtisztítsd, ha langyos vízzel alaposan megmosod. Nincs szükség antibakteriális szappanra, a törlőkendőket pedig felejtsd el, mert ez akár allergiás reakciót is kiválthat.

4. A rost a barátod

Biztosan tudod, hogy a rostban gazdag étrend megkönnyíti az emésztést és gyorsítja az anyagcserét. Azért is fontos, hogy rostban gazdag ételeket fogyassz, hogy elkerüld a székrekedés és aranyér kialakulását. Érdemes 25 gramm rost bevitelére törekedni napi szinten sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával.

5. A terhesség változással jár

Mindenkinek máshogy fest a hátsó fele szülés után, mint előtte. Ez teljesen normális, nem kell megijedned. Az aranyér, duzzadt szövegek, megereszkedett bőr mind velejárója lehet a várandósságnak. Ha aggódsz valami miatt, kérdezz rá az orvosodnál, de ne feledd, mindenkinél más a „normális”.

Brunette woman sitting on the toilet, Image: 172333237, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Photononstop

6. Lehetséges a melanóma

Olyan helyen, amit szinte soha nem ér közvetlen napfény? Igen, a melanóma – a bőrrák egy fajtája – kialakulhat a végbélnyílás környékén is. Mindig ellenőrizd a területet, ha pedig valamilyen változást tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

7.  A fájdalom és a vér nem normális!

A fájdalom és a vérzés mindig valamilyen rendellenességre utal, melynek számtalan oka lehet. Ha ürítés közben fájdalom jelentkezik, elképzelhető, hogy csak több rostot kellene fogyasztanod, de az is lehet, hogy komoly baj van. A vérzéssel ugyanez a helyzet, hajszálerek repedésétől kezdve egészen az életveszés problémákig bármit jelenthet. Azonnal fordulj orvoshoz, ha fájdalmat vagy vérzést tapasztalsz!

8. 50 éves kor után kolonoszkópiára van szükséged

Még akkor is, ha semmilyen tüneted nincs, egy bizonyos kor felett el kell menned kolonoszkópiára. A vizsgálat célja a megelőzés, mert ezzel a módszerrel sokkal hamarabb észrevehető bármilyen elváltozás azon a bizonyos kényes területen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X