Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 jel, hogy kerülnöd kellene a glutént

7 jel, hogy kerülnöd kellene a glutént

gluténglutén-intoleranciagluténérzékenységgluténmentes
0

Írta:

Egyre több embert érint a glutén-intolerancia: ismerd fel az esetleges jeleket, hogy megelőzhesd a bajt!

Nagyon szomorú tény, hogy az emberek egyre nagyobb százaléka nem tolerálja a glutént. Sajnos hazánkban is egyre többekről derül ki, hogy glutén-, vagyis lisztérzékenyek, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerd a tüneteket és konzultálj az orvosoddal.

Itt van az a 7 tünet, ami jele lehet a glutén-intoleranciának!

1. Keratosis Pilaris (pöttyök a bőrön)

Esetleg úgy ismered a jelenséget, hogy „csirkebőr”. Az ilyen apró kis kiütések főként a kar külső részén találhatók, s annak a jele, hogy a glutén károsítja a beleket.

2. Hosszúra nyúló fejfájás

A kitartó fejfájás és migrén elképzelhető, hogy szintén a gluténnak köszönhető. De jelezheti azt is, hogy dehidratált vagy, kevesebbet aludtál a kelleténél, vagy éppen front van. Hogyha a fejfájásod több napig nem akar elmúlni, mindenképpen keresd fel az orvosod.

3. Autoimmun betegség

Természetesen nem minden esetben, de néha a reumatoid artritisz, a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, a lupus, a szkleroderma, a pszoriázis, a fekélyes kolitisz és a sclerosis multiplex kapcsolatban áll a glutén-intoleranciával.

4. Emésztési gondok

Hasmenés, gázok, hányinger és hányás, talán a leginkább szembetűnő tünetek, hiszen közvetlenül a bevitt gluténra reagál így a szervezet. Figyelj oda, hogy mire hogy reagál az emésztőrendszered.

5. Szédülés

Ha úgy érzed, valami nem oké, esetleg szédülsz, rosszul vagy, az megint csak könnyen lehet annak a jele, hogy a szervezeted nem tudja könnyen feldolgozni a glutént.

6. Krónikus fáradtság

Igaz, a krónikus fáradtság nagyon sok mindennek lehet a tünete, például a kiszáradásnak is, de akár valamilyen fertőzésnek is. Ha krónikus fáradtsággal küzdesz, mindenképpen keresd fel az orvosod. Amikor ilyen tünetekről beszélünk, akkor ködös gondolkodásra, állandó, de legjelentősebb mértékben délután jelentkező fáradtságra és erőtlenségre gondolunk, melyek gluténérzékenységre is utalhatnak.

7. Fibromialgia

A fibromialgia egy igen komplex tünetegyüttes, főként a nyak és hát területét érintő fájdalmat jelenti, de utalhat a kötőszövetek, izmok és csontok krónikus fájdalmára is. Sajnos fibromialgiát és krónikus fáradtságot előszeretettel okoz a gluténérzékenység.

Ha bármilyen tüneted van, és gyanakszol a glutén-intoleranciára, akkor mielőbb fordulj orvoshoz!

Fotó: 123


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X