Főoldal > EGÉSZSÉG > Idegesség, stressz? Nyugodj meg teával!

Idegesség, stressz? Nyugodj meg teával!

egészségfeszültséggyógyteaidegességnyugalomnyugtatónyugtató tearelaxációstressztea
0

Írta:

A hócipőd tele van már a munkahelyi problémákkal, és a magánéleted sem elég zökkenőmentes ahhoz, hogy esténként elégedetten és kiegyensúlyozottan nyúlhass el a kanapén? Akkor dühöngés helyett inkább kortyolgasd ezeket a csodás nyugtató hatású teákat.

Levendula

A levendulának már az illata is szuper nyugtató hatással van a tótágast álló idegekre, de ha tea formájában meg is iszod, egész biztosan elűzöd a zivatarfelhőket a fejed fölül. A benne található olaj ugyanis a központi idegrendszerre fejti ki a hatását, és az izomfájdalmakra, izomgörcsökre is enyhítő hatással van a virágából, illóolajából készült tea.

Galagonya

A galagonya nem csak nyersen isteni, de tea formájában is érdemes minél gyakrabban fogyasztanod. Nem csak a benne található flavoinok miatt, amik többek között javítják a szív oxigénellátását, hanem stresszoldó hatása miatt is. Kutatások kimutatták, hogy rendkívül szíverősítő és -nyugtató hatású, ezért a feszített munkatempóban élők nagy kedvence ez a finom főzet.

Orbáncfű

Az orbáncfűben található xanon nevű hatóanyag stimulálja az idegrendszert, így nem csak megnyugtatja, de akár még depressziós tüneteket is képes enyhíteni. Felső virágos hajtásából készült tea formájában érdemes fogyasztani. Érdekesség, hogy a népi gyógyászatban sebekre és égési sérülésekre is alkalmazták ezt a gyógynövényt.

Ginzeng

A ginzeng rengeteg bajra gyógyír lehet. Jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, elősegíti megfelelő működését, így biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Érdemes egy hónapos ginzengkúrát tartani, ha zaklatott, nyugtalan élethelyzetben vagy, de minden kúra után egy-egy hónapos szünetet be kell iktatni.

12828329 - chamomile tea on wooden table

Kamilla

A kamilla az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb nyugtató hatású gyógynövény, ami mind külsőleg, mind belsőleg is képes kifejteni hatását. Még a menzesz ideje alatt is kisimítja az idegeket, ellazítja az izmokat, és még hasgörcs ellen is kiváló csodaszer. Fogyassz belőle naponta egy-két csészével, és még a nehezebb időszakokban is bízhatsz benne.

Citromfű

A citromfű nem csak nyugtató hatású, de mindemellett még igen kellemes ízű is, ezért igazán ínycsiklandó tea készíthető belőle. A nyugtató és stresszoldó hatást a benne található illóolajoknak köszönhetjük. A citromfű levelei frissen és szárítva is felhasználhatóak, így ez a természetgyógyászatban legrégebb óta ismert gyógynövény az év minden szakában fogyasztható.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X