Főoldal > EGÉSZSÉG > A gerincsérv fájdalomcsillapításának kulcsa a gyulladáscsökkentés

A gerincsérv fájdalomcsillapításának kulcsa a gyulladáscsökkentés

fájdalomgerincgerincssérvgyulladáshátfájássérv
0

Írta:

A Virginiai Egyetem kutatói speciális képi technológiával mutatták ki, ahogy akut gerincsérvnél a gyulladásos fehérvérsejtek megszállják, mintegy átitatják a sérv területét.

 A kutatási eredmény alapján Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája arról beszél, létezik-e olyan kezelési mód, amellyel a gerincsérvnél létrejövő masszív gyulladás, valamint az ennek talaján kialakult derékfájdalom hatékonyan és tartósan megszüntethető.

Rugalmatlan porckorongok, gerincsérv

A gerinc csigolyákból áll, valamit szalagok, izmok támasztják és erősítik. A csigolyatestek adják a gerinc stabilitását, míg a közöttük elhelyezkedő porckorongok a rugalmasságát, „hajlékonyságát” biztosítják. A porckorongok középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak. A kocsonyás mag víztartalma azonban az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, magasságukból. Ha ez a rostos gyűrű rugalmatlanná válik, akkor könnyebben szakad, ilyenkor a kocsonyás anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot. Ebben az esetben beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis. Ilyen esetekben, a porckorongnak ez a kitüremkedett vagy kiszakadt kocsonyás része elérheti, nyomhatja, ingerelheti az ideggyököket, ideggyulladást, heves derékfájdalmat, izomgyengeséget, zsibbadást, érzékvesztést okozva. A fájdalom az ülőidegek mentén a lábba vagy a karokba is kisugározhat.

Túl sok ülés, helytelen testtartás, kevés mozgás

A rendszeres hajolgatás, a túl sok ülés, valamint a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését. Nagyban hozzájárul a panaszok kialakulásához, ha helytelen életmódot folytatunk, ha plusz súllyal küzdünk, és keveset mozgunk. A porckorong-elváltozások általában a 40 feletti korosztályt érintik, de az ülő életmód elterjedésével már fiatal korban is komoly panaszokat okozhatnak. Előfordul, hogy a fájdalom hirtelen jelentkezik megerőltetés, emelés vagy sérülés hatására, néha azonban fokozatosan, hónapok, évek alatt alakul ki.

hatfajas2.jpg ()

Sejtkárosodás, gyulladási folyamatok, fájdalom

„Kutatási adatok igazolják, de a saját tapasztalataim is megerősítik, hogy nem csak az akut gerincsérvet, de a több napja vagy hete fennálló derékfájdalmat is mindig gyulladás kíséri” – tudjuk meg Arnold Dénes Arnold, fájdalomspecialistától. A gyulladás egy nagyon összetett, komplex folyamat, amelyet a szövetek sejtjeinek károsodása indít el. A legfrissebb kutatások szerint gerincsérv, porckorong-sérülés esetén azonnal ellepik a gerincsérv területét a fehérvérsejtek. Az 1-3. napon a leukociták, a 7. nap körül pedig a makrofágok, melyek a gyulladás kialakulásához vezető láncreakció kulcsfontosságú elemei. „A gyulladás egyik vezető tünete a fájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapításhoz első körben a gyulladás megszüntetése szükséges” – tudjuk meg a szakértőtől.

Gyors és hatékony gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás

A gerincsérv, porckorong-sérülés kiváltó okainak pontos azonosítása után, a következő lépés a hatékony fájdalomcsillapító kezelés, amelynek alapja a gyulladás megszüntetése. Ehhez kiváló egy olyan célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapító kezelés, amely egyszerre csökkenti a gyulladást és megszünteti a fájdalmat is. „A jól meghatározott és konzekvensen kivitelezett fájdalomcsillapító kezelés így már az első kezelési alkalommal érezhető fájdalomcsillapítást eredményez, amelynek hatása hosszú távon fennmarad” – tudjuk meg Arnold Dénes Arnoldtól.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X