Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 zöldség és gyümölcs, amit sose hámozz meg

7 zöldség és gyümölcs, amit sose hámozz meg

egészséggyümölcshámozáshéjzöldség
0

Írta:

„Egyél több gyümölcsöt és zöldséget!”- ez a leggyakrabban hangoztatott tanács, ha az egészség és a fogyás kerül szóba. Ha igazi salátaimádó vagy, a mosás, a hámozás és az aprítás akkor is bosszantó tud lenni, mivel valljuk be, nem kevés időbe telik.

Azonban, ha elhagyod a hámozást, avval nemcsak értékes perceket, de rengeteg tápanyagot és ízt is megspórolhatsz. Most megtudhatod, melyik az a 7 zöldség és gyümölcs, amihez jobb, ha sose ragadsz hámozókést.

Burgonya

Hagyományosan a krumplipürét, a krumpli salátát, sőt a főtt és a sült burgonyát is úgy kezdjük elkészíteni, hogy lehámozzuk a zöldség héját. Ez azonban nem a legjobb ötlet, ugyanis a tápanyagok 20%-a a héjában található, mint a B-vitaminok és a különböző ásványi anyagok.  Ráadásul a héjával még a benne levő rostot is kidobjuk. Sikáld meg alaposan a krumplit, hogy eltávolítsd a koszt, és el is hagyhatod a hámozást.

Padlizsán

A padlizsán csodálatosan lila színű héja egy nasunin nevű fitotápanyagot tartalmaz, azaz egy olyan erős antioxidánst, amely védi a szervezetet a sejtek károsító hatásával szemben.

Édesburgonya

A nálunk is egyre népszerűbb édesburgonya héjában található a legtöbb tápanyag, beleértve a C-vitamint, a káliumot és a béta-karotint is.

41012043 - homemade orange sweet potato fries with salt and pepper

Uborka

Az uborka kicsit göcsörtös, sötétzöld héja tele van immunerősítő antioxidánsokkal és rosttal, amely megelőzi a székrekedést és támogatja az emésztőrendszer egészségét.

Répa

Addig, amíg ezt a földben termő zöldséget alaposan megmosod, egyáltalán nincs szükség a hámozására. A répában található összes antioxidáns ugyanis a héjában vagy közvetlenül alatta található.

Paszternák

A paszternákot általában a fehér répával azonosítjuk, pedig csak rokona a répának. Kevésbé édes, fűszeres, télies íze remekül illik az ünnepi asztalra. Akárcsak a répának, a paszternáknak is közvetlenül a héja alatt található a sok-sok tápanyag, így eszedbe se jusson lehámozni.

Sokan meghámozzák evés előtt az almát, mivel nehéz megemészteni a héját, azonban ez csak azt jelenti, hogy tele van rosttal, azaz kiválóan telít, és segíti az emésztést. Gazdag quercetinben, C-vitaminban, és triterpenoidban, ami véd a rákos megbetegedésektől. Ne feledd: egy alma egy nap az orvost távol tartja, de csak ha a héjával együtt fogyasztod el!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X