Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 étel, amivel meggyógyíthatod az emésztőrendszered

5 étel, amivel meggyógyíthatod az emésztőrendszered

bélbélflóraegészségemésztésemésztési problémaemésztőrendszerprobiotikumpuffadásszéklet
0

Írta:

Tanulmányok alapján kijelenthető, hogy az emberek jelentős része szenved valamilyen emésztési problémában. Ide tartozik az irritábilis bél szindróma, a laktóz intolerancia, de a túlzott gázképződés és a puffadás is.

Ha az emésztőrendszer megsérül, akár ki is lyukadhatnak a belek, ami azt eredményezi, hogy a káros baktériumok, félig emésztett étel a véráramba kerül, melyek idővel gyulladást, immunreakciót okozhatnak.

A kiváltó okok feltárása komoly kihívás lehet, de az esetek jelentős részében a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód tehető felelőssé. A sok finomított szénhidrát és zsiradék, a rostban szegény étrend mind nehéz emésztést eredményez. Ne csüggedj, a jó hír az, hogy ha elkezdesz tudatosan táplálkozni, jelentős javulást érhetsz el. Van pár természetes lehetőség, melyeket az étrendedbe illesztve sokkal jobban fogod magad érezni.

1. Csontos húsleves

Igen, a húsleves javítja az emésztést, a lyukas bél egyik legjobb „ellenszere”. De azt tisztázzuk, hogy nem a bolti, konzerv és por alapú levesekről beszélünk, hanem az otthon készült levesekről. Mégpedig arról a fajtáról, amiben a csonttal együtt a velő, az inak és szalagok is párolódnak akár több napon keresztül. Ezekből az összetevőkből kinyerhetők az olyan gyógyító hatású anyagok, amilyen például a kollagén. Lehet, hogy bőrápoló tulajdonságai miatt ismerős, de a kollagén bizony az emésztőrendszer nagy barátja is.

2. Minden, ami kókusz

Az össze kókuszból készült termék: kókuszolaj, kókusztej, kókuszvíz mind kiváló emésztésjavító. Azért érdemes kókuszból készült termékeket fogyasztanod, meg segítik a zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, például a magnéziumét, kalciumét, D-vitaminét. A kókuszolaj és kókusztej könnyen emészthető, jó zsírokkal látja el a szervezetet, a kókuszvíz pedig igen gazdag elektrolit-forrás. A gombaölő hatása miatt segít legyőzni a nem kívánt betolakodókat, gombákat és baktériumokat. Próbáld ki a reggeli kávédat kókusztejjel a tehéntej helyett, már sokat javíthatsz az emésztőrendszered állapotán egy ilyen aprósággal is.

3. Probiotikus ételek

A probiotikumok olyan baktériumok, melyek segítenek megemészteni a bélrendszerben lévő  ételeket és felszívni az értékes tápanyagokat. Ezek a jó bacik nem csupán a gyógyszertári készítményekben találhatók, hanem természetes módon jelen vannak néhány élelmiszerben is. A savanyított káposzta egy remek forrása a probiotikumoknak. Próbáld ki a gyümölcsturmixodat kefirrel készítve, mert a kefir az egyik legjobb emésztéssegítő.

34037457 - milk kefir grains on a wooden spoon overhead shoot

4.  Kombuhca

Persze könnyű azt mondani, hogy a kombucha csupán egy hippi hóbort, valójában több ezer éves hagyományra vezet vissza a fogyasztása. Népszerűségét jótékony baktériumainak, egészséges savainak és enzimeinek köszönheti. Nem csupán segíti az emésztésed, hanem az egészen előrehaladt tüneteket is képes enyhíteni. Az állatkísérletek alatt a gyomorfekélyes egerek esetében a kombucha ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a vényköteles gyógyszerek. Sőt, egy remek energizáló ital is, mely segítségével elkerülheted a délutáni kimerültséget.

5.  Szupermagok

A chia, len és kender sokkal több mint holmi divatos alapanyag. Tele vannak emésztéssegítő rosttal, így segítenek fenntartani az egészséges emésztést. Mindeközben pedig nagyon sok vitaminnal és ásványi anyaggal látnak el, ha rendszeresen fogyasztod ezeket a magvakat. Érdekesség, hogy akár a gyulladt beleken is képesek segíteni ezek az apróságok, miközben a káros baktériumokat száműzik a szervezetedből.

Fotó:123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X