Főoldal > wellness > Így csillapítsd a menstruáció durva mellékhatásait

Így csillapítsd a menstruáció durva mellékhatásait

ciklusegészségfájdalomhasfájáshasgörcshormonmenstruációmenstruációs ciklusmenzesz
0 0

Írta:

Kevés nő az, aki elmondhatja magáról azt, hogy semmilyen panasza nincs azokon a bizonyos nehéz napokon. Az általunk felsorolt tünetek közül valószínűleg neked is sok ismerős lesz, de arra is adunk tippeket, hogy hogyan enyhítsd ezeket a kellemetlenségeket.

Hasmenés

A menstruáció nem csupán a görcsök miatt okozhat nehéz napokat, de bizony vannak, akik ilyenkor hasmenéssel is küzdenek. Az emésztőrendszer felborulása, a puffadás, híg széklet tulajdonképpen teljesen normális ilyenkor, ami a hormonok működésével hozható kapcsolatba. Ha téged is érint ez a tünet, kerüld azokon a napokon a nehéz, puffasztó ételeket, és igyál hasfogó teát. És nyugi, csak az első egy-két nap a nehezebb, utána már sokkal jobban fogod érezni magad.

Kívánósság

A menstruáló és a terhes nők között párhuzam vonható, már ha csak a kívánósságot nézzük. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ilyenkor mennyire nagyobb az étvágyad, és milyen nagyon kívánsz bizonyos ízeket (általában az édeset). Ha ez rád is jellemző, viszont a piros betűs ünnepek elmúltával gyakran vered falba a fejed, hogy már megint miért faltál fel több tábla csokit, előzd meg a bajt. Vásárolj még be azelőtt, mielőtt megjönne, és a hizlaló, ártalmas édességek helyett tegyél egészséges finomságokat a kosaradba. Így rákényszerülsz, hogy azt edd, amit otthon van.

Hasfájás

Az egyik leggyakoribb és leggyűlöltebb tünete a menzesznek a hasi görcs. Akárhol is vagy, és akármit is csinálsz, a fájdalom nem válogat. A legrosszabb helyzetekben csaphat le, és bizony néha elviselhetetlen méreteket ölt. Ha tudod, hogy meg fog jönni, és azzal is tisztában vagy, hogy elviselhetetlen görcseid szoktak lenni, muszáj néhány óvintézkedést tenni, hogy ne hatalmasodjon el rajtad a fájdalom. Ha lehet, ne zsúfolj bele éppen ebbe a napba mindent, próbálj többet pihenni, legyen nálad fájdalomcsillapító, melegítsd a hasad elektromos párnával és igyál speciális görcsoldó teát.

Fázékonyság

A felborult hormonháztartás miatt hőháztartásunk is gyakran csúfos tréfát űz velünk a menstruációs napokon. Gyakoriak a hőhullámok, de az átlagosnál általában ilyenkor fázósabbak leszünk. Ezek közül pedig egyik sem előnyös ezeken a hideg napokon. Ha téged is érintenek ezek a tünetek, akkor gondolkozz előre, és készülj fel. Ha izzadékonyabb vagy ilyenkor, dobj be egy váltás pólót a táskádba, mielőtt elmész dolgozni, ha fázósabb, akkor egy plusz kardigán is el fog férni nálad. És igyál jó sok meleg teát ilyenkor. A forró fürdőket viszont ilyenkor hanyagold, hiszen vérbőséget okozhatnak.

Nyűgösködés

A fent felsorolt tünetek után csoda, hogy ilyenkor kicsit nyűgösebb vagy, mint egyébként? Ez majdnem minden nőt érint, hiszen a kellemetlenségek mellett még a hormonok is örömtáncot járnak a szervezetben. Ne aggódj, ezzel majdnem mindenki így van, és ha közlöd a környezeteddel, hogy mi is ennek az oka, akkor egészen biztosan nem fognak hisztériának elkönyvelni. Lazíts ilyenkor többet, sétálj, sportolj, olvass.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

ételfájdalom

Fáj a fejed? Edd ezeket!

Írta:
10 órája 0 0

A fejfájásnak számos oka lehet, és vannak, akiknél ritkábban, másoknál gyakrabban jelentkezik. Ha te is gyakran szenvedsz ettől a tünettől, de a leleteid rendben vannak, lehet, hogy csupán néhány apróság miatt szenvedsz, amit különböző ételek fogyasztásával is orvosolni tudsz anélkül, hogy a pirulák után nyúlnál.

emésztésétel

10 étel, ami segít WC-zni

Írta:
12 órája 0 0

Senki sem szereti a dugókat, főleg ha a vastagbélben jelentkeznek. Egy hosszú utazás vagy edzés előtt fontos, hogy el tudd végezni a dolgod nyugodt körülmények között, főleg, ha idegen helyen gondjaid vannak ezzel. Ez a 10 étel segít abban, hogy könnyebben és egyszerűbben menjen a “nagydolog”.

bacillusbaktérium

Ezek a legpiszkosabb használati tárgyak

Írta:
tegnap 0 0

A Zewa összeállította a legtöbb baktériumot hordozó hétköznapi tárgyaink TOP 10 listáját

 

Sokunknak ismerős az az érzés, amikor egy-egy tömegközlekedésen töltött utazás után rohanunk a mosdó felé, hogy megtisztítsuk kezünket, vagy amikor a homokozóban önfeledten játszó gyermekünket egészen hazáig kénytelenek vagyunk piszkosan magunkkal vinni.

Kövess Facebook-on!
X