Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyomorerősítő és gyógyító csillagánizs

Gyomorerősítő és gyógyító csillagánizs

csillagánizsegészségemésztésfűszergyomorpuffadás
0

Írta:

Már a sokadik tél, hogy a fűszerek és gyógynövények között nálunk is feltűnik a látványos és rendkívül hasznos csillagánizs. A kínai gyógynövény jellegzetes ízét és illatát a benne lévő anethol illóolajnak köszönheti, de emellett csersavat, cukrot és fehérjét is tartalmaz. Több mint díszítő elem, igazi segítség a szervezetednek.

Nem csak nevében sztár

A csillagánizs egy Dél-Ázsiában termesztett örökzöld fa termése. Maga a termés csillag alakú – innen a neve is – benne pedig 3-4 milliméter nagyságú magok fejlődnek. Délnyugat-Kínában és Vietnámban őshonos, manapság főleg Kínában, Japánban, Laoszban, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Jamaicában termesztik. Az afrodiziákumként is számon tartott fűszert a kínaiak már 3000 éve használták, és mind a mai napig szerves részét képezi az kínai konyhának. Európába a 16. században jutott el. Amerikába pedig még később, 1971-ben ismerték csak meg. Aromája nagyon hasonlít a hazánkban ismertebb ánizséhoz, ám annál valamivel erősebb.

Gyógyítja a megfázást

A téli időszakban a legjobb, ha folyamatosan erősíted az immunrendszered, hogy az influenza és megfázásos betegségek elkerüljenek. A csillagánizs erre is felhasználható. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Érdekesség, hogy 2005-ben kezdett „hiánycikk” lenni a csillagánizs, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert. Antibakteriális és köptető hatása miatt köhögéscsillapításra is bevethető.

54384454 - ingredient flavor aromatic- star anise and cinnamon sticks on wooden chopping block

Segíti az emésztést

Másik hasznos tulajdonsága, hogy elősegíti az emésztést. Fontos azonban, hogy könnyen összetéveszthető a mérgező, toxikus anyagot tartalmazó japán csillagánizzsal ezért mindenképpen javasolt, hogy ellenőrzött minőségű, megbízható helyről származó terméket válassz, ha a gyomorerősítő tulajdonságában bízol. Enyhíti a hasi fájdalmat, kólikára, rosszullétre és egyéb emésztési problémákra is kiváló. Görcsoldó is, mert antibakteriális tulajdonsága a tápcsatornában és a húgyutakban kiválasztódva érvényesül.

Így használd

Ha egyszerűen a szervezed támogatására akarod alkalmazni, akkor a legegyszerűbb, ha a gyógynövényboltokban, gyógyszertárakban kapható csillagánizs-teát választod, és ennek forrázatát kortyolgatod. Egyébként a gyümölcsök és kompótok mellett a zöldségekhez is jól illik. A húsos ételek közül jól párosíthatod a csirkével, kacsával. A fűszerek közül pedig a gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel és a borssal is kombinálható.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X