Főoldal > EGÉSZSÉG > Fázol? Étkezz melegen!

Fázol? Étkezz melegen!

fázikhidegmeleg ételmelegítő étel
0

Írta:

Ezek az ételek melegítenek belülről, edd őket!

Kint röpködnek a mínuszok, te pedig egy pihe-puha pléd alatt, teát szürcsölgetvepróbálod magad felmelegíteni? Képzeld, a hagyományos lélekmelegítő módszereken kívül léteznek olyan egészséges ételek is, amelyeket rendszeresen fogyasztva testedet belülről fogják fűteni. Az új jelszó tehát: egyél, hogy ne vacogj!

Köles

Mivel a gabonák kiváló belső fűtő hatással rendelkeznek, érdemes a téli időszakban többet fogyasztani belőlük, mint általában. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy fehérlisztből készült péksüteményekkel kell tömnöd magad. Rengeteg egészséges gabona közül választhatsz. Az egyik a kiváló élettani hatásokkal rendelkező köles. Amellett, hogy jótékonyan hat fagyosságodra, rengeteg más csodás hatással is rendelkezik: erősíti a csontokat, kitakarítja a beleket, lúgosít és rákmegelőző szerepe is ismert. Bátran fogyaszthatod akkor is, ha gluténérzékeny vagy. Elkészítési módja a rizshez hasonló: bő negyed óra alatt vízben kell megfőzni. Leggyakrabban köretként fogyasztják, de isteni puding is készíthető belőle.

Olajos magvak

Nem csak fenséges ízük és szív- és érrendszeri védőhatásuk miatt imádjuk az olajos magvakat; télen még fel is melegedhetünk tőlük. Ezen kívül segítenek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is. Aki rendszeresen fogyaszt olajos magvakat, rengeteg ásványi anyagot visz a szervezetébe; a magnézium például még a vérnyomás szabályozásában is segít. Ha te is szívesen nasizol diót, mogyorót, napraforgómagot, amellett, hogy nem leszel annyira fázós a hideg téli hónapokban, még szépségedért és fiatalságod konzerválásáért is sokat tehetsz. A benne található E-vitamin semlegesíti a szabadgyököket, így késleltetheted az öregedés jeleit.

, Image: 3610987, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Radko Voleman - ČIF

Aszalt gyümölcsök

Igaz, hogy nem éppen fogyókúrásak, viszont nagyon egészségesek az aszalt gyümölcsök. Mivel szervezetünk hőháztartását is segítenek szabályozni, ha rendszeresen fogyasztod őket, nem fogsz annyit fagyoskodni még egy hosszúra nyúlt karácsonyi vásár alatt sem. Sőt, emellett remek antioxidánsok is, és magas rosttartalmuk miatt székrekedés ellen is kiválóak. Az édesség iránti igényünket remekül kiszolgálják úgy, hogy közben tudjuk: egészségünkért is sokat teszünk. Persze a mérték nagyon fontos, hiszen gyümölcscukor-tartalmuk jelentős, de valóban remek csemege a hideg napokon.

Fűszernövények

Szerencsére télen bátrabban és szívesebben nyúlunk a fűszernövények után is. Ezekkel nem csak ételeinket, italainkat bolondíthatjuk meg, de egészségünkért is sokat tehetünk. Sőt, a csípősebb, intenzívebb fűszerek átfagyott testünkre is jótékony hathatnak. A fokhagyma, paprika, bors, szegfűszeg, curry, fahéj mind-mind kellemes melegséggel ajándékozhatnak meg. Ugye most már világos, miért ezek a forral borok fontos hozzávalói?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X