Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért vagy pattanásos

Ezért vagy pattanásos

aknebőrbőrápolásbőrhibabőrtisztításpattanáspórusszépség
0

Írta:

Még mindig pattanásokkal küzdesz, de a pubertás kort már rég magad mögött hagytad? Íme, néhány pattanást kiváltó ok és a megoldások!

A pattanás akkor alakul ki, ha a faggyúmirigyek felső nyílása eltömődik a fokozott faggyútermelés miatt. Ezek az eltömődött pórusok aztán begyulladnak, és pattanásként ékeskednek a bőrön. A pattanást számos környezeti és egészségügyi tényező kiválthatja, lássunk párat ezek közül!

Elsavasodás

Az elsavasodás az egész szervezetünkre rossz hatással van: a stressz, a helytelen táplálkozás okozta elsavasodás manapság sajnos népbetegségnek számít. A következménye pedig többek között a rossz emésztés, a puffadás, és a pattanások. Ha a sav-bázis egyensúly felborul, az immunrendszered is legyengülhet, így a baktériumok okozta pattanások is hamarabb megjelenhetnek a bőrödön. Könnyebben megelőzheted a pattanások kialakulását, ha cink, szelén, kálium, kalcium, magnézium, króm, réz, vas A- B-, E-, F-vitamin tartalmú friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, mint amilyen a citrom, a grapefruit, a retek, a cékla, az uborka és a savanyú káposzta!

Hajápoló szerek

A különböző samponok, balzsamok, hajpakolások, de még a hajformázó szerek is okozhatnak pattanásokat. Figyeld meg, hogy ha a pattanások jellemzően a hajtöved, a nyakad és a hajaddal érintkező vállad környékén jelennek meg, akkor érdemes lecserélned a hajápoló szereidet! De akármit is használsz, hajmosás, hajvasalás, hajformázás után mindig tisztítsd meg a bőrödet az esetleges maradék hajformázó szerektől, hogy megelőzd az irritációt!

A párod borostája

Ugyan a borosta már jó ideje divat a férfiak körében, nem árt, ha átbeszéled a pároddal a fazont, mert a szúrós borosta könnyen okozhat hámlást és bőrirritációt. A felsértett, kidörzsölt bőrfelületre pedig könnyebben jutnak be a kórokozók, és gyulladások is kialakulhatnak, amelyek nem egyszer fájdalmasak is lehetnek. A kidörzsölt, érzékeny bőrfelületre használj körömvirág krémet, ami elősegíti a hámképzést, és enyhíti az irritációt!

51237327 - beauty, people and skincare concept - young woman cleaning face with exfoliating sponge over violet background

Ételek

Ha nem működik megfelelően az emésztésed, és a májad, a bélrendszered nem tudja rendesen feldolgozni az ételeket, a felgyülemlett méreganyagokat pattanással is jelezheti a szervezeted. Mindenki mást emészt meg nehezebben, de az erős, fűszeres ételek, az olajos magvak, és főként a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek könnyen okozhatnak pattanásokat. Van, aki a tejtermékektől, más a fehér liszttől rügyezik ki, így érdemes naplót vezetned arról, hogy melyik nap mit ettél, hogy hamarabb fény derüljön a pattanások kiváltó okára!

Arcápolók

Ha túlzásba viszed a hámlasztó, szalicilsav- és a kéntartalmú arcápolók használatát, a bőröd természetes védekező mechanizmusa bekapcsol, és túlzott faggyútermelésbe kezd, a pórusaid pedig eltömődnek. A legjobb, ha az arcápolásban is megtalálod az arany középutat: tisztítsd, ápold a bőröd, de néha egyszerűen hagyd magától regenerálódni, és pihenni!

Stressz, lelki okok

Bizonyos nézetek szerint minden betegségnek, tünetnek, megvan a lelki oka, így a pattanásnak is. Elég csak a pattanás, akné természetére gondolni, és máris megfejthetjük a mögötte húzódó lelki gondokat: a felszín alatt rejtőző, kitörni akaró, elnyomott, háborgó érzelmek. Sokszor félelmet, korlátoltságot, elszigetelődést jeleznek, olyan élethelyzeteket, amikor félünk a kapcsolatteremtéstől, és a látványos pattanásokkal teli bőrrel meg is teremtjük magunknak a hamis privát szférát. Ha sűrűn küzdesz pattanásokkal, érdemes megvizsgálnod, hogy mi az, amit elnyomsz, mitől félsz igazán, mi az, amitől szeretnél elhatárolódni, és mi az, ami a felszínre akar törni?

Dohányzás

A dohányzás ártalmas mellékhatásait estig sorolhatnánk, és természetesen, a bőröd sem kivétel: ne legyenek illúzióid, a cigaretta látható és érezhető nyomot hagy a bőrödön is. A dohányzás fakóvá teszi a bőrt, nagyobb eséllyel szárad ki, és pattanások is gyakrabban jelenhetnek meg. Mivel a cigaretta csökkenti a vérerek rugalmasságát és a bőr oxigén felvételét, valamint a kollagén és az elasztin szintet, a pórusok kitágulnak, a méreganyagok pedig könnyebben eltömítik azokat látványos pattanások, aknék formájában.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X