Főoldal > EGÉSZSÉG > A hajhullás 10 egészségügyi oka

A hajhullás 10 egészségügyi oka

egészséghajhajhullásszépség
0

Írta:

Hullik a hajad, de tipped sincs, hogy miért? A hajhullás a nőknél kényes pont, és számos oka lehet. Íme, 10 lehetséges ok!

A hajhullásnak sokféle oka lehet a hormonális változástól kezdve a stresszen át az allergiáig. Lássunk néhány kiváltó okot!

Genetika

Ha genetikailag hajlamos vagy a hajhullásra, akkor is tehetsz azért, hogy csökkentsd, vagy lelassítsd a folyamatot. Életünket rengeteg ártalmas tényező szövi át, amelyek nagyban hozzájárulnak a hajkorona ritkulásához, de egy kis odafigyeléssel segíthetsz magadon!

Dohányzás

A dohányzás mellett egyetlen érvet sem tudunk mondani, de íme, egy újabb ellenérv: ha dohányzol, nemcsak az érszűkület és a tüdőrák kialakulásának az esélye nő meg, hanem a halántéktáji hajhullás, kopaszodás is nagyobb mértékben fenyegethet, mint a nem dohányzókat.

Cukorbetegség

Ha volt a családban cukorbeteg és hajlamod van rá, vagy egészségtelenül étkezel és sok stresszhatás ér, a cukorbetegség sajnos kockázati tényező lehet nálad. A fejtetőn jelentkező hajhullás a cukorbetegség egyik tünete is lehet.

Terhesség

Mivel a várandósság idején megnő az ösztrogén- és a progeszteronszint, ami a szokásosnál dúsabb, egészségesebb és csillogóbb hajkoronát eredményez, ezért a szülés utáni normál állapot visszatérése visszaesésnek tűnhet.

Stressz

A stressz egész szervezetünkre rossz hatással van, így hajunk sem képez kivételt ez alól.  Akár munkahelyi, akár magánéleti, párkapcsolati gondunk van, ha nem tanuljuk meg kezelni a stresszt, hajhullás is lehet a vége. Ismerjünk meg stressz csökkentő technikákat, mindig szakítsunk időt a kikapcsolódásra, és jógázzunk, akár otthon is!

35516079 - portrait upset woman combing surprised she is losing hair, receding hairline. face expression emotion

Bőrbetegség

Némely esetekben a hajhullást bőrbetegség okozza, így érdemes elmenned bőrgyógyászhoz és kivizsgáltatnod magad. A tünetek megszüntetéséhez lehetséges, hogy elegendő lesz egy gyógyhatású sampon, vagy pakolás kúraszerű alkalmazása.

Hormonok

A hajhullás hátterében hormonális változások is állhatnak. Ha nem találod a hajhullás kiváltóját, menj el pajzsmirigy vizsgálatra, és nézesd meg a hormonszintedet! A hajhulláson kívül számos egyéb tünete is lehet a nem megfelelő pajzsmirigy működésnek, mint amilyen az elhízás, a fáradtság, vagy az ingerlékenység.

Allergiás reakció

Egy-egy kozmetikai termékre adott allergiás reakció is okozhatja a hajhullást, ezért érdemes megfigyelned, hogy mikor kezdődött a hajkoronád ritkulása! Ha ez az ok, szakemberrel konzultálva válts sampont, balzsamot, hajápoló szert.

Alváshiány

Az alváshiány felborítja a biológiai óránkat, és szervezetünk immunrendszere is meggyengülhet. Nemcsak feszültebbek leszünk, ha tartósan kevesebbet alszunk a kelleténél, hanem hajkoronánk is a kárát láthatja az átvirrasztott óráknak.

Időjárás

Fordíts figyelmet a hajad ápolására télen is, ne csak a nyári tűző napsütésben! A szélsőséges időjárási viszonyok megviselhetik a fejbőrünket, és hajhullást eredményezhet. Télen válassz a stílusodhoz illő sapkát, hogy a hajad sokáig szép maradhasson!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X