Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 étel a jobb koleszterinszintért

7 étel a jobb koleszterinszintért

csökkentőkoleszterin
0

Írta:

Ezek a legjobb szívvédő ételek, amelyek javítják a jó koleszterin-, és csökkentik a rossz koleszterinszintet. A legjobb ételek azoknak, akik a koleszterinszintjükért aggódnak, azok az ételek, amelyek telítetett zsírsavakban szegények, és bőven tartalmaznak zöldséget és gyümölcsöt. A szakemberek ezeket az ételeket javasolják. 1. Mandula A mandula héjában lévő alkotóelemek segítenek meggátolni az LDL, vagyis a […]

Ezek a legjobb szívvédő ételek, amelyek javítják a jó koleszterin-, és csökkentik a rossz koleszterinszintet. A legjobb ételek azoknak, akik a koleszterinszintjükért aggódnak, azok az ételek, amelyek telítetett zsírsavakban szegények, és bőven tartalmaznak zöldséget és gyümölcsöt. A szakemberek ezeket az ételeket javasolják.

1. Mandula

A mandula héjában lévő alkotóelemek segítenek meggátolni az LDL, vagyis a rossz koleszterin oxidációját, ami egyébként károsítja az erek belső felületét és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.

Tipp: szórd a mandulát a salátákra vagy a zabpehelybe, vagy egyszerűen majszolj el pár szemet délutánonként.

2. Avokádó

Az avokádóban lévő telítetlen zsírsavak csökkentik a “rossz” LDL-ket és növelik a “jó” HDL szintet, főként azoknál, akiknek némileg magas a koleszterinszintjük.

Tipp: Fogyaszthatod a szendvicsedbe, vagy a salátádba szeletelve, de össze is zúzhatod és ízesítheted fokhagymával, citromlével és csípős salsa szósszal.

3. Árpa

Az árpa csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét – egy amerikai önkénteseken végzett kutatás szerint a gabona fogyasztásával felére csökkent a szint.

Tipp: Az árpa kiválóan helyettesíti a rizst, tehetjük levesbe és szárított gyümölcsökhöz, olajos magokhoz egyaránt.

 

4. Bab és lencse

Egy nemrégiben napvilágot látott, önkénteseken végzett kutatás szerint mindkét finomság felére csökkenti az LDL szintet. (Más teljesértékű gabona és zöldség mellett ezeket kapták a napi étkezésük során.)

Tipp: Minden héten fogyassz belőlük, akár leves, akár főzelék formájában, de salátába és tésztákba is szórhatsz belőlük.

koleszterin2.jpg ()

5. Áfonya

Tele van antioxidánssal, ezek közül is az egyik legfontosabb a pterostilbene, amely szintén koleszterincsökkentő hatással bír.

Tipp: Készíts reggeli finomságot magadnak! Egy csészényi fagyasztott áfonyát önts fel egy csésze narancslével és tegyél hozzá vanília joghurtot. Turmixold össze és már ihatod is a frissítő italt. Ha laktató reggelire vágysz, tegyél hozzá zabpelyhet is. Nasiként is megállja a helyét.

6. Zab

Egy torontói kutatásban résztvevő nők étrendjében a zab játszotta a főszerepet és kiderült, hogy 11 százalékkal emelkedett a jó koleszterinszintjük.

Tipp: Készíts finom muffint belőle, de a reggeli joghurtodba is keverhetsz belőle.

7. Alkohol

Persze senkit sem szeretnénk rávenni a vég nélküli vedelésre, de egy pohár bor vacsora után növeli a jó koleszterinszintet és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Tipp: A minőségre és a mennyiségre nem árt odafigyelni, mert a túlzásba vitt és a “tablettás” borok növelik a szívbetegségek kockázatát és a májadnak sem tesznek jót.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X