Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 dolog, amit nem tudtál a mákról

4 dolog, amit nem tudtál a mákról

emésztésételmák
0

Írta: and

A mákot már az ókorban is előszeretettel használták sütemények ízesítésére, sőt vallási szertartások bevált kellékeként is funkcionált. A görögök gyakran ábrázolták az isteneiket mákkal, a növényből kinyert morfium pedig a mitológiai Morpheusz után kapta a nevét.

Manapság elsősorban édességek alapanyagaként találkozhatsz vele pedig gyógynövénynek sem utolsó!

1. Megelőzheted a csontritkulást

Az apró fekete szemek méretük ellenére igazán sok vitamint rejtenek magukban. Kiváló B6-, E-vitamin, kalcium, magnézium és vas utánpótlást biztosít a szervezet számára. Korunk egyik népbetegségének számító csontritkulás ellen is hatásos fegyver, ha hetente 2-3 alkalommal fogyasztod. Bioboltokban kapható mákolaj is: magas foszfortartalma miatt ez még jobban segíti a kalcium felszívódását. Akár a darált mákot is összekeverheted egy kis mézzel – ezt kanalazd el pár nap alatt. Ügyelj arra, hogy hűtőszekrényben tartsd, a levegőn hamar megavasodik.

2. Egészséges nassolnivaló

Mézzel összekeverve már az ókorban is igazi csemegének számított. Ideális választás, ha egy kis édességre fáj a fogad és a vonalaidra is figyelnél. A mák és méz keveréke magában is finom, de használhatd teljes kiőrlésű piskótákhoz töltelékként.  Mivel a darált mák mentes az alkaloidáktól, gyerekek is fogyaszthatják.
A mákszemek közel 50%-os olajtartalommal rendelkeznek – a belőlük készült olaj élvezeti értéke mellett számos kultúrában funkcionál természetes gyógyszerként.

shutterstock_60438772.jpg ()

3. A lelkednek is jót tesz

A mák a népi gyógyászat szerint nyugtató, görcsoldó hatással bír. Emellett képes a szorongásos, feszült állapot oldására, a lélek kiegyensúlyozására. Füstjét régebben jóslásokhoz is alkalmazták. Szerecsendióval keverve hatékony ellenszere az enyhébb pánikrohamoknak. Íme, még egy jó ok, hogy nyugodt szívvel mondj igent a mákos rétesre vagy bejglire!

4. Megszabadít a méreganyagoktól

A mák igazi elixír a gyomorpanaszokra: fogyasztásával javíthatod az emésztésed, étvágyadat, és még a nem kívánatos méreganyagoktól is megszabadulhatsz. Gyomorhurutos panaszok esetén azonban fogyasztása nem javallott!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X