Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Mitől fáj a fejem?

Segítség! Mitől fáj a fejem?

betegségegészségfájdalomfejfejfájásvitamin
0

Írta:

Fejfájással küzdesz, de nem tudsz rájönni, miért sajog a kobakod? Sok oka lehet, ezeket vettük sorra.

Illatanyagok

Intenzív illatok okozhatnak fejfájást, sőt migrént is. Egy amerikai tanulmányban, ahol 1207 beteget vizsgáltak, kiderült, hogy az esetek 44 százalékában valamilyen illat, vagy illataroma volt a fájdalom kiváltója. Sajnos  ez a mindennapjaink része, hiszen szinte minden tisztítószer és kozmetikum tartalmaz illatanyagot, sőt, akár az utcán sétálva is érezhetünk számunkra kellemetlen szagokat.

Wellness Cafe tipp: próbáld kerülni a tömény illatokat (parfümöt, légfrissítőt, szappanokat), ha pedig frissen takarított irodában kezded a napot, szellőztess ki, mielőtt leülsz dolgozni!

Diéta és böjt

Ha böjtölsz, vagy diétázol, akkor a vércukor szinted is ingadozik. Ha tartósan koplalsz és sokáig vagy éhes, akkor drasztikusan csökken a vércukorszinted, és könnyen rád törhet a fejfájás.

Wellness Cafe tipp:  ne hagyd abba a fogyókúrád, de inkább egyél naponta többször kis adagokat, ezzel elkerülheted a fejfájást, mert egyenletes marad a vércukorszinted.

Hajviselet

Túl szorosra húzott copf, vagy egy szűk hajpánt is szerezhet kellemetlen perceket. Ha a koponyatetőt vékonyan beborító izomrostok és inak túlságosan megfeszülnek, hasogató fejfájás is kialakulhat.

Wellness Cafe tipp:  hajráf helyett használj inkább csatokat, és ne vegyél fel olyan sapkát vagy kalapot, amely abroncsszerűen illeszkedik a fejedre.

Magnéziumhiány

A magnéziumhiány befolyásolja az anyagcserét az agyban, és akár migrént is okozhat.

Wellness Cafe tipp: Figyelj a magnéziumban gazdag étrendre. Egyél sok spenótot, diót, és teljes kiőrlésű gabonával készült pékárukat. Ha biztosra akarsz menni, akár tabletta formájában is beviheted a megfelelő napi mennyiséget. (300 mg / nap)

fej2.jpg ()

Fogak

Ha megmagyarázhatatlan eredetű fejfájástól szenvedsz, könnyen lehet, hogy az állkapcsod nem áll megfelelően. Az is előfordulhat, hogy allergiás vagy a tömőanyagra, például a műanyagra, az amalgámra vagy a fogragasztóra.

Wellness Cafe tipp:  látogasd meg a fogorvosodat, és beszélj neki a fejfájásodról. Lehet, hogy elég egy töméscsere, és megszabadulhatsz a kínzó fájdalomtól!

Kiszáradás

Ha túl keveset iszol, a véred sűrűbbé válik, és csökken az oxigénellátása. Gyakori kiváltója a fejfájának a test folyadékhiánya. Ezért igyál naponta legalább 2-3 liter folyadékot.

Wellness Cafe tipp: inkább vizet és természetes gyümölcsleveket fogyassz, mert az erős kávékban és teákban megtalálható koffein is okozhat fejfájást.

Számítógép

Ha órákon át mereven nézed a számítógép monitorát, akkor szemizmaidnak görcsös megfeszülését idézheted elő. A szemizmok felelősek a szemek megfelelő beállításáért a tökéletes látáshoz. Ha nem pihenteted munka közben a szemed, akkor az halántéktáji, szemkörnyéki, illetve homloktáji fájdalmat idézhetsz elő.

Wellness Cafe tipp:  Félóránként végezz el egy rövid szemgyakorlatot. Tekints fel a monitorról, és nézz körbe, próbálj távolabbra és közelebbre is fókuszálni a szemeddel. Ezzel a rövid tornával átmozgathatod a megfeszült izmokat.

Menj orvoshoz!

Persze előfordul, hogy a fejfájás nem múlik, sőt rendszeresen visszatér. A migrén sokak életét keseríti meg – és akár 72 óra hosszat is tarthat. Lüktető fájdalom mellett, hányinger, hányás és látászavarok is jelentkezhetnek. A migrén kiváltója lehet élelmiszer, időjárás-változás, és hormonális változás is, de a konkrét eredete azonban még mindig nem tisztázott.

Ne becsüld alá a fejfájásod, és mindenképp fordulj orvoshoz, ha:
•    a fejfájós rohamok órákig is eltartanak.
•    lüktető, csipkedő fájdalmat érzel.
•    fényre rosszabbodik az állapotod.
•    fizikai megterhelésre erősödik a fájdalom.
•    gátolja gondolkodásodat a fájdalom.
•    többségében egy oldalon fáj a fejed.
•    émelygés kíséri a fájdalmat.
•    különösen érzékeny vagy ilyenkor a zajra.
•    évente többször van ilyen rohamod.

Segítő vitaminok A-tól E-ig

Természetesen a fejfájásnak rengeteg oka lehet. Érdemes tudnod, hogy nem feltétlenül kell rögtön fájdalomcsillapítóhoz nyúlnod. Sokszor egy-egy pirula vitamin is megteszi, és elmúlik a kellemetlen érzés.

A-vitamin: közvetlenül a látóidegre hat, ezért a számítógépes munkát végző fejfájásán segít

B1-vitamin: konferencia fejfájáson segít, élénkíti a hangulatot, növeli a koncentráló képességét.

B2-vitamin: léleknyugtató, különösen akkor jó, ha fejfájást stressz okozza

B5-vitamin: növeli a vérnyomást, különösen időjárás-érzékenység esetén hatásos

B6-vitamin: az alkohol okozta fejfájásra jó

B12-vitamin: a menstruációs fejfájás esetén segít

C-vitamin. a megfázásos fejfájáson segít, mely a blokkolt légutak miatt és a vérellátás hiánya miatt jön létre

D-vitamin: ehhez csak uv fény segítségével juthat a szervezet ezért a D-vitamin készítmények szedése különösen fényhiány esetén a téli időszakokban ajánlatos

E-vitamin: a dohányzás okozta fejfájás ellenszere, erősíti a sejtfalakat, amelyeket a nikotin károsít


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X