Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem kell rögtön gyógyszer, segít a természet!

Nem kell rögtön gyógyszer, segít a természet!

betegségegészségfájdalomfájdalomcsillapítógyógyszergyógyulás
0

Írta:

A 21. század embere mindenre az instant megoldást keresi: kávéra, levesre, de még a randikra is. Nem beszélve a gyógyszerekről. Gyors és hatékony megoldást várunk.

Pedig rengeteg más megoldást kínál a természet – még a legkülönfélébb betegségekre is. Lehet, hogy nem olyan gyorsan, de legalább ugyanolyan hatásosan. Cserébe nem terheled feleslegesen se a szervezetedet, se a pénztárcádat.

Fájdalomcsillapító gyömbér

A gyömbér fájdalomcsillapító hatása már évszázadok óta ismert. Sőt, ízületi gyulladás esetén is kiváló. Kivonata is ugyanolyan hatásos, mint maga a növény. Krónikus fájdalom esetén napi egy kávéskanál gyömbér csodát tehet. Reszeld ételekbe, joghurtba, turmixokba vagy feldarabolva főzz belőle teát, és kortyolgasd el. Mellékhatása nincs, csupán az epebajokkal küzdőknek tanácsos kerülni.

Allergiaellenes csalán

Hatékonysága miatt már az időszámításunk előtti évszázadokban is használták. Több más jótékony tulajdonsága mellett megakadályozza a hisztamin termelődését, amelyet az allergiás szervezet állít elő. Így csillapítja a kellemetlen, bosszantó tüneteket. Az allergia súlyosságától függően naponta igyál 1-3 csésze csalánteát, vagy vegyél be napi háromszor 250 mg csalánkivonatot.

gyogyul2.jpg ()

Emésztést segítő borsmenta

Haspuffadásra, emésztési zavarokra a legjobb gyógyír a borsmenta. Hasmenés és szorulás esetén is tanácsos a fogyasztása. A benne lévő olajok, a mentol és a menton ellazítják az emésztőrendszer izomzatát, így csökkentik a tüneteket, fájdalmat. Még a komolyabb emésztési problémákkal küzdő betegek (pl. IBS szindrómában szenvedők) panaszai is jelentősen csökkennek, ha étkezés előtt borsmenta-kapszulát vesznek be, vagy napi egy-két csésze borsmenta teát isznak.

Görcsoldó kamilla

Gyakran szenvedsz fájdalmas menstruációtól, de nem akarod magad gyógyszerekkel tömni? Igyál napi 3-4 csésze kamillateát. Hasi görcsök, fájdalmas vérzés esetén az egyik leghatásosabb gyógynövény. Egy csésze teához forrázz le két teáskanálnyi szárított kamillavirágzatot, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. A görcsoldás mellett nyugtató, feszültségoldó hatása is van, így érdemes előre felkészülni, ha stresszes nap előtt állsz.

Gyógyító csipkebogyó

Számtalan egyéb hatóanyaga mellett C-vitamin tartalma a legjelentősebb. Rendszeres fogyasztásával jelentősen növelhetjük szervezetünk ellenállóképességét, így a téli időszakban kevesebb eséllyel kell fertőzésekkel, betegségekkel számolnunk. Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, de salátákba is tehetünk belőle. Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedés után azonnal felhasználjuk, de szárítással tartósíthatjuk, így egész télen főzhetünk belőle ízletes teát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X