Főoldal > wellness > Minden, amit a menstruációról tudnod kell

Minden, amit a menstruációról tudnod kell

betétegészséghormonmenstruációnőgyógyásztampontermékenység
0 0

Írta:

A menstruációval hónapról hónapra te is, mint minden más termékeny nő, találkozol. De vajon tisztában vagy-e mindennel, ami ezzel kapcsolatos?

Mi történik egy menstruációs ciklus alatt?

A női nemi működés legnyilvánvalóbb jele a menzesz, ami körülbelül 28 naponta jelentkezik. A menstruációs ciklus első napja a vérzés kezdete. Ekkor a megvastagodott méhnyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik – természetesen csak akkor, ha nem történik terhesség. A hormonszint megemelkedik, és több petesejt is elkezd érni a petefészekben. A ciklus közepére általában azonban már csak egy érik meg, ami aztán – ha nem történik megtermékenyítés – elsorvad, és újabb vérzés kíséretében leválik.

Miért késhet a menzesz?

Ha késik a menstruáció, az leggyakrabban általában terhességre utal. Természetesen ha nem élsz nemi életet, vagy gondoskodsz a védekezésről, akkor is előfordulhat késés. A stressz, hirtelen súlycsökkenés, -gyarapodás és szervi elváltozások is okozhatják a menstruáció késését, illetve kimaradását is. Egy-két nap nem számít, de ha rendszeresen több hét késéssel köszöntenek rád a piros betűs napok, érdemes orvoshoz fordulnod.

Milyen ciklus a normális?

A menstruációs ciklus a nagykönyv szerint 28 napos, de 21 és 35 nap között még normálisnak mondható. Ha nem hormonális fogamzásgátlóval (tablettával vagy hüvelygyűrűvel védekezel), előfordulhat, hogy nem pont a 28. napra fog megjönni. Ha az említett tartományon belül marad a ciklusod, nem kell aggódnod, hiszen két teljesen egyforma szervezet nincs, lehet, hogy neked kicsit rövidebbek vagy éppen hosszabbak a ciklusaid.

38193034 - birth control pills on calendar (add vignette tone)

Mennyiség és időtartam

A vérzés mennyisége és időtartama is egyénenként más és más lehet. Az is normális, ha 2-3 nap alatt “letudod” a dolgot, de néhányan akár egy hétig is menstruálhatnak. Egy menzesz alatt körülbelül 30 ml vérmennyiséget veszítesz el, ami az első két napon a legintenzívebb. Ne ijedj meg, ha a nehezebb napokon akár 5-6 alkalommal is kell tampont vagy betétet cserélned.

Mikor fordulj orvoshoz?

Bajra utalhat, ha egy hét elteltével sem múlik a vérzés, és akár óránként kell betétet/tampont cserélned. Ha két menstruáció között vérzést tapasztalsz, az is nyugtalanító tünet lehet, semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül. Az sem jó jel, ha szokatlanul erős fájdalmat érzel menstruáció közben, illetve az eddig megbízható ciklusod hirtelen szabálytalanná válik. Ilyenkor kérj időpontot mihamarabb nőgyógyászodtól.

Betét vagy tampon?

Az biztos, hogy a tampont sokkal több nő kedveli, mint a betétet, hiszen kényelmes a használata, és gyakorlatilag – ha hasfájás nem kínoz – szinte észre sem veszed, hogy menstruálsz. Azonban sajnos a tamponhasználókat az úgynevezett toxikus sokk szindróma is veszélyezteti. Ez szerencsére igen ritka betegség, és helyes tamponhasználattal megelőzhető, úgyhogy figyelj oda a rendszeres, higiénikus tamponcserére.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

ételfájdalom

Fáj a fejed? Edd ezeket!

Írta:
10 órája 0 0

A fejfájásnak számos oka lehet, és vannak, akiknél ritkábban, másoknál gyakrabban jelentkezik. Ha te is gyakran szenvedsz ettől a tünettől, de a leleteid rendben vannak, lehet, hogy csupán néhány apróság miatt szenvedsz, amit különböző ételek fogyasztásával is orvosolni tudsz anélkül, hogy a pirulák után nyúlnál.

emésztésétel

10 étel, ami segít WC-zni

Írta:
12 órája 0 0

Senki sem szereti a dugókat, főleg ha a vastagbélben jelentkeznek. Egy hosszú utazás vagy edzés előtt fontos, hogy el tudd végezni a dolgod nyugodt körülmények között, főleg, ha idegen helyen gondjaid vannak ezzel. Ez a 10 étel segít abban, hogy könnyebben és egyszerűbben menjen a “nagydolog”.

bacillusbaktérium

Ezek a legpiszkosabb használati tárgyak

Írta:
tegnap 0 0

A Zewa összeállította a legtöbb baktériumot hordozó hétköznapi tárgyaink TOP 10 listáját

 

Sokunknak ismerős az az érzés, amikor egy-egy tömegközlekedésen töltött utazás után rohanunk a mosdó felé, hogy megtisztítsuk kezünket, vagy amikor a homokozóban önfeledten játszó gyermekünket egészen hazáig kénytelenek vagyunk piszkosan magunkkal vinni.

Kövess Facebook-on!
X