Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a náthát házi praktikákkal!

Győzd le a náthát házi praktikákkal!

betegségegészséggyógyulásmegfázásnátha
0

Írta:

Ne hagyd, hogy a megfázás és a nátha győzedelmeskedjen feletted! Vesd be a legjobb gyógymódokat és gyógyulj meg hamar!

Citrusfélék

Bár a tél beköszöntével kevésbé dúskálunk a földi javakban, mégis érdemes lehetőségeinkhez mérten minél több gyümölcsöt, különösen citrusféléket beszerezni, ugyanis ezekkel a vitaminbombákkal sokkal jobban fel tudjuk vértezni magunkat egy esetleges nátha, vagy influenza ellen. A citrusfélék rendkívül gazdagok C-vitaminban, de gyulladáscsökkentő antioxidánsokat is tartalmaznak, így képesek a már meglévő betegség tüneteit is enyhíteni. Fogyassz minél több narancsot, citromot, grapefruitot, vagy facsarj belőlük gyümölcslevet.

Kávé

Ha már gyötör a kór, és amúgy is kedveled a kávé ízét, most bátran kortyolgathatod kedvenc italodat, ugyanis amellett, hogy a koffein hatására csökkennek a légzési nehézségek, a fekete nedűnek egyben vízhajtó hatása is van. Csak ügyelj arra, hogy mindig pótold az elveszített folyadékot!

 

Fokhagyma

Többfunkciós növényről van szó, hiszen egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, amely segíti a légzőrendszer tisztulását, és a felesleges váladék eltávolítását is. A nyers fokhagyma különösen hatékonyan irtja a baktériumokat és vírusokat.

Tuti recept megfázásra: egy gerezd fokhagymát nyomj bele egy pohár tejbe, tedd fel 1-2 percre forrni, majd vedd le a tűzről, és még melegen fogyaszd el.

megfazas.jpg ()

Vöröshagyma

A vöröshagyma szintén a kénvegyületek által tisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti, valamint a csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait. Nem csoda, hogy a vöröshagyma a népi gyógyászatban is az asztma gyógyszere.
Leginkább a nyers vöröshagyma segíthet a betegen, és még C-vitamin is tartalmaz.
A kipréselt hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira a hagyma íze. Merészebbek kipróbálhatják a hagymateát is.

Tea

Meghűlés esetén az egyik leggyakrabban használt praktika a különféle gyógyteák fogyasztása. Nem csoda, hiszen a tea vírus- és baktériumölő hatással bír. A meleg tea pótolja az elvesztett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket, a torokfájást. A tea koffeinje kitágítja a hörgőket, így a légutak is szabaddá válnak. Ha mézzel fogyasztod,  a méz fokozottan segít megszabadulni a torokfájástól.

Inhalálás

Az inhalálás a nátha és influenzás megbetegedések esetén is hatékony és gyors megoldás lehet. Pusztán annyit kell tenned, hogy kb. 2 liter forró vízhez tetszőlegesen hozzáteszel az alábbi adalékanyagokból:

– 1 marék kamilla
– 2 evőkanál Indus só
– 1-2 hagyma
– 1-2 evőkanál kakukkfű
– 1-2 evőkanál zsálya

Ezután teríts a fejed fölé kendőt vagy törölközőt úgy, hogy az edényt is letakarod vele, hajolj az edény fölé, és kb. 10-15 percig lélegezz mélyeket, hogy a légútjaid kitisztuljanak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X