Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket edd, amikor menzeszed van

Ezeket edd, amikor menzeszed van

banáncsokidinnyeétkezéskávémandulamensturációmenzesznarancsosztriga
0

Írta:

A táplálkozás segíthet a nehéz napokon!

Felnőttél, a menstruációd pedig már tovább tart, mint serdülő korodban…most minden hónapban átéled a természet csodáját… na meg persze a kimerültséget, puffadást, fájdalmat, hányingert és akár a személyre szabott egyéb panaszokat.

Megmutatjuk azt a 9 táplálékot, amit ilyenkor hasznos lehet fogyasztanod.

1. Narancs

Kutatások szerint majdnem minden nő kalcium- és D-vitamin-hiányban szenved a menzesz alatt. A kalcium kezeli a depressziót és a levertség érzését, a D-vitamin pedig a kedvedet fokozza, ami lássuk be, nem jön rosszul azokon a napokon. A narancson kívül megtalálod ezeket joghurtban, amely még az emésztésed is javítja.

2. Mandulavaj

Különösen fontos, hogy a menstruáció alatt elegendő fehérjével és rosttal lásd el a szervezeted, ami stabilizálja a vércukorszintet és a rossz emésztésen is segít. Próbálj meg egy kevés mandulavajat enni, hogy a nem múló éhségérzeted csillapítsd.

3. Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű termékeknek számtalan egészségi előnye van. Nagyon jó forrásai például a magnéziumnak, amely az izomzat számára hatalmas segítség, de ezen kívül tartalmaznak B- és E-vitamint, amely pedig az émelygést és a depressziót tünteti el. Használj teljes kiőrlésű kenyeret a fehér helyett, és próbáld ki mandulavajjal.

4. Kávé

Mire ne lenne jó a kávé? Legközelebb, amikor lehangoltnak, bágyadtnak vagy fáradtnak érzed magad, próbálj meg egy csésze kávét inni. A koffein energiával lát el, fokozza a vérkeringést, amitől a menstruáció könnyebben távozik.

Coffee beans on a table with cup shot in studio, Image: 258236844, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

5. Tea

Ha nem vagy egy nagy kávés, a kamillatea nagyon jó barátod lehet. Segít könnyíteni a fájdalmaidon, ami szorongást és ingerlékenységet okozhat. Hányingered van és puffadsz? Próbáld ki a gyömbérteát!

6. Osztriga

A nők általában vashiányosak, amikor pedig vért vesztesz, még kevesebb a vas a szervezetedben. Nagyon fontos ezért, hogy ilyenkor pótold a vasat, amiben az osztriga bővelkedik, de ha nem szereted, még mindig ott a spenót, kelkáposzta és vörös hús.

7. Banán

B6-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag, ezért a banán csökkenti a vízvisszatartást és émelygést.

8. Dinnye

A természetes cukor egészséges választás, mivel rosttal is ellátja a szervezeted, ami jelentősen könnyíti a cukor lebontását. Próbálj meg legközelebb dinnyét, fügét, szilvát enni, mert rosttartalmuk miatt csökkentik a hasmenés kockázatát.

9. Csoki

Igen, azért mert a nehéz napjaidon vagy, azt csinálj, amit akarsz és kész!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X