Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a 4 legjobb őszi-téli gyógytea

Ez a 4 legjobb őszi-téli gyógytea

betegségegészséggyógynövénygyógyteagyógyulásgyömbérkamillatea
0

Írta:

Védd ki a betegségeket ezekkel a gyógyteákkal!

Fejfájás, torokfájás, láz és köhögés – mind az őszi-téli időszak „tartozéka”, pedig jó lenne elkerülni. A gyógyteák segítségével kivédhetők, vagy könnyedén orvosolhatók, mutatjuk, hogy melyek a legjobbak.

Citromfű tea

A mentához hasonló alakú, illatos levelű citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. Fő hatóanyaga az illóolaj, további jellemző anyagai a flavonoidok, rozmaringsav, triterpének. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt már az ókorban is alkalmazták. Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert, de serkenti a máj működését, emésztésjavító, és izzasztó hatása is van. Ez utóbbi tulajdonsága kifejezetten előnyös a meghűléses betegségeknél. Lázcsillapító és nyákoldó hatása van, érdemes a citromfű tea forrázatát naponta 2-3 csészével elfogyasztani. A tea ne legyen túl erős, egy csapott teáskanálnyi teafű elég 2,5 dl vízhez, és lehet kortyolva fogyasztani.

Gyömbértea

A C-vitaminos immunerősítés ma már alap, de felturbózhatod a szervezeted a gyömbérteával is. Az ázsiai konyha elsősorban nyersen alkalmazza a gyömbért, és ma már nálunk is kapható szinte minden zöldségesnél. A gyömbér a kurkumin nevű fitokemikália fő forrása. Vizsgálatok szerint a növény elsősorban ennek köszönheti rákellenes és gyulladáscsökkentő hatását. Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Az elkészítése is egyszerű: egy darabka friss gyömbért tegyél forrásban levő vízbe, majd hagyd ázni öt percig. Szűrd le, és ízesítsd, akár egész nap ihatod.

, Image: 240112400, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Kakukkfűtea

A kakukkfű hatóanyaga a karvakolt, ami fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot is tartalmaz. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása nagyon hasznos egy erősebb megfázásnál is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, és a növény fürdő, valamint inhalálás formájában is különösen hatékony. De ha a teáját fogyasztanád: csak tegyél egy csésze forró vízbe két kávéskanál kakukkfüvet, hagyd 5 percig állni, majd szűrd le, és mézzel is ízesítheted. A hatása biztosan nem marad el.

Kamillatea

A kamilla egy jolly joker növény. Hatóanyagai az illóolajok, flavonoidok. A virágjából készült tea kiváló ellenszer lehet a köhögésre, görcsös fájdalmakra, gyulladásos betegségekre, torokfájásra, vagy megfázásra. Teája enyhíti a gyomorpanaszokat, és a hányingert is. Megfázás vagy nátha esetén inhalálásra és ülőfürdő alkalmazására is ideális, hiszen az illóolajok belélegezve is hatásosak. Teaként fogyasztva fontos, hogy legalább 15 percig hagyd a forró vízben ázni, csak ezután szűrd le, és naponta 3-4 csészével igyál meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X