Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 étel, ami felveszi a harcot a stresszel

5 étel, ami felveszi a harcot a stresszel

boldogságdepresszióegészségételgyümölcskesudióspárgastresszzabpehely
0

Írta:

Vannak olyan ételek, amelyek nyugtatnak, így evés után azonnal jobban érezzük magunkat. De hatalmas különbség van aközött, hogy felhasználjuk egyes élelmiszerek nyugtató hatását vagy bármilyen ételre egyfajta érzelmi érzéstelenítőként tekintünk.

Sajnos az utóbbi csak néhány pillanatra ad boldogságérzetet, és hamarosan még feszültebbek és stresszesebbek leszünk. Ráadásul néhány perc alatt több száz kalóriát tömünk ilyenkor magunkba, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.

Stresszes élmények hatására (még akkor is, ha ezek nem túlságosan jelentősek), a kortizol szint megemelkedik, előidézve az ételek utáni sóvárgást. Ilyenkor pedig szénhidrátban gazdag és édes ételeket kívánunk. Ez egy ördögi kör: minél többet eszünk, hogy száműzzük a stresszt, annál rosszabbul érezzük magunkat. És ha ez nem lenne elég, a kortizol az alakunkkal is elbánik, mivel felelős a hasi zsír felhalmozódásában.

Így, amikor stresszűző ételekről beszélünk, ne a hagyományos értelemben vett édességeket és gyorsételeket értsük alatta, hanem olyan ételeket, amelyek valójában képesek megnyugtatni minket. Ezt a hatást kiválthatja egy speciális tápanyag vagy egy olyan optimális energiaforrás, ami egész napra feltölt és kiegyensúlyozottá tesz.

Spárga

Bár a spárga a hollywoodi diétákkal jött divatba, jelentős szerepe van nemcsak a kilók, de a stressz leküzdésében is. Magas folsavtartalmának köszönhetően támogatja az idegrendszer megfelelő működését. Fogyaszthatod köretként párolva, de feldobhatod vele a salátád is.

Avokádó

Ez a krémes finomság messzire elűzi a stresszt. Sok luteint, béta-karotint, E-vitamint és több folsavat tartalmaz, mint bármely más gyümölcs. Egyetlen adagban (negyed avokádó) rengeteg B-vitamin is rejlik. Bár valójában gyümölcs, fontos tudatosítani, hogy leginkább zsírt tartalmaz, ezért kiemelten figyelj oda a mennyiségre. Csak vékonyan kend a szendvicsre, így is nagyszerű ízt ad neki.

profimedia-0173147525.jpg ()

Bogyós gyümölcsök

Az áfonya magas antioxidáns tartalma miatt egyedülálló, de az összes bogyós gyümölcs: az eper, a málna és a szeder is, gazdag C-vitaminban, amely a kutatások szerint hatalmas segítséget nyújt a stressz leküzdésében. Most épp szezonálisak, de fagyasztva télen is élvezheted áldásos hatásukat.

Kesudió

A hazánkban kevésbé népszerű kesudió kiváló választás, magas cinktartalma miatt. Az alacsony cinkbevitel ingerültséget és idegességet okoz. Ráadásul szervezetünk nem tudja raktározni a cinket, így kiemelten fontos, hogy mindennap fogyasszunk cinkben gazdag ételeket.

Zabpehely

Bár most listánk végén szerepel, de ha stresszűző ételekről beszélünk, nem hagyhatjuk ki a zabpelyhet. Ez a komplex szénhidrát szerotonint termel az agyban, amely a jó közérzetért felelős vegyület. A szerotonin nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de nyugtató hatása miatt leszámol a szorongással is. A kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik zabpelyhet fogyasztottak reggelire, sokkal jobban teljesítettek az egész délelőtt folyamán. Ráadásul béta-glükán tartalma miatt tovább biztosítja a jóllakottság érzetét, mint más teljes kiőrlésű szénhidrát. Ha nincs időd reggel, mikróban gyorsan elkészítheted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X