Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne adj esélyt a ráknak!

Ne adj esélyt a ráknak!

betegségegészséggyógyulásrákrákmegelőzés
0

Írta:

Ha ezeket a szabályokat betartod, kevesebb esélyed lesz a rákra

A genetikai tényezőkön túl számos más oka lehet annak, ha valakinél daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. Talán te magad sem gondolnád, milyen apróságokon múlhat egészséged megőrzése, de ha megfogadod tanácsainkat, már sokat teszel önmagadért.

Kerüld a finomított cukrot

Ha eddig még nem szoktál le a cukorfogyasztásról, akkor végképp itt az ideje. Akkor is, ha nem kell aggódnod a vonalaidért és a vércukorszinted is rendben van. Bizonyos kutatások szerint ugyanis a kristálycukor a rákos sejteket is táplálja, ami így sokkal gyorsabban és nagyobb veszélyeket okozva burjánzik el a szervezetben. Egyetlen érv sem szól a finomított cukor mellett, mihamarabb zárd ki az életedből.

Ne egyél félkész vagy készételeket

Lehet, hogy egyszerűbb „poros, zacskós” félkész, illetve készételeket, konzerveket fogyasztanod a rohanó hétköznapokon, de az biztos, hogy sokat árthatsz mindezekkel az egészségednek. Ha végképp nincs időd főzni, akkor inkább fizess be minden nap egy menüre, és fogyassz friss alapanyagokból készült főtt ételeket, de a tartósítószerekben, színezőanyagokban és ízfokozókban gazdag étkeket söpörd le végleg az étlapodról.

22868920 - chef sitting down to a canned dinner

Tanuld meg levezetni a stresszt

A stressz csupán nagyon kevés embert kímél, szinte mindenki találkozik ezzel a fojtogató érzéssel akár a munkahelyén, akár a magánéletében. Ez pedig sajnos nagyban elősegítheti a daganatos betegségek kialakulását. Van megoldás, hiszen szerencsére nem mindenki lesz rákos, aki stresszes életet él: meg kell tanulnod levezetned a feszültséget. Ezt teheted sporttal, olyan hobbival, ami kikapcsol, de akár egy nagy beszélgetés is csodákat művelhet, ha stresszoldásról van szó.

Pihenj többet

Legtöbben az alvásidő lerövidítésében látják a megoldást az időhiány kezelésére. Ez a legnagyobb hiba, hiszen ez az életnek szinte az egyetlen olyan színtere, amelyen semmiképpen sem szabadna spórolni. Egy felnőtt szervezetnek legalább napi 7-8 óra pihentető alvásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Tanulmányok mutatták ki, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jelentősen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. Te ne kockáztass!

Szívj gyakrabban friss levegőt

A szmog, a szennyezett levegő a nagyvárosi lét legnagyobb veszélye, és a rák egyik rizikófaktora. Nehéz ez ellen védekezned, ha te is a belváros forgatagában élsz. De így sincs veszve minden. Sokat tehetsz egészségedért, ha szabadtéri sportot űzöl, és mindezt ligetes, erdős területen teszed. De ha kutyasétáltatás gyanánt gyakran látogatod a kedvenc parkodat, már akkor is tisztább levegőt lélegezhetsz be. A hétvégéidet pedig töltsd távol a világ zajától kirándulással, túrázással, biciklizéssel a szabadban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X