Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulj forró italokkal: ezek a legjobbak!

Gyógyulj forró italokkal: ezek a legjobbak!

egészségforró gyógyitalmegfázásnátha
0

Írta:

Készíts forró gyógyitalokat természetes alapanyagokból, hogy a láz, köhögés és orrfolyás minél gyorsabban rossz emlékekké váljanak.

Gyömbéres-kurkumás ital

A kurkuma kiváló gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatású növény, míg a gyömbér fantasztikus immunerősítő és baktériumölő. Egy forró bögre vízhez adj egy negyed teáskanál kurkumát és ugyanennyi gyömbért, és főzd még tíz percig. Hagy hűlni, majd ízesítés gyanánt adj hozzá mézet: ez extraként még a köhögést is csillapítja és a torok fertőtlenítésére is kiváló.

Hársfatea

A hársfatea az egyik leghatékonyabb a meghűléses panaszokra. Főzz egyszerre több litert akár, hogy egész nap kortyolgathasd. Mind torokgyulladás, mind köhögés ellen igazi csodaszer, de vértisztítóként is kiválóan működik. A hársfavirágból készült méz nyugtató és fertőtlenítő hatású, ezért érdemes ezzel ízesíteni az italodat, ha a megfázás tüneteitől végleg szeretnél megszabadulni.

63896627 - hot water bottle, cup of tea with lemon and ingredients for preparation warming beverage for flu and cold, health care concept

Citromfűtea

A citromfűtea a vírusok elleni küzdelem egyik leghatásosabb fegyvere. A benne található polifenolok igencsak lecsökkentik a vírusfertőzések kialakulásának kockázatát. Így megelőzésképpen is igen tanácsos a fogyasztása. De stresszesebb időszakokban is bátran fogyaszthatod, hiszen nyugtató hatásáról is ismert a citromfű.

Mentatea és mentafürdő

A menta a légúti megbetegedések szuper ellenszere: köhögés, torokfájás, eldugult orr esetén is jó szolgálatot tesz. Ha iszod, élénkítő hatással is számolhatsz, fürdővízként azonban stresszoldó, nyugtató hatása kerül előtérbe. Legjobb, ha ilyenkor pár csepp illóolajat cseppentesz a fürdővízbe, és már élvezheted is a nyugalmas perceket.

Csípős gyógyital

Ennek a szuper ital csípős hozzávalói már ízvilágukban magukban hordozzák a tüzességet. Lehet, hogy kicsi macerásnak tűnik az elkészítése, de hidd el, nagyon hatásos. Szükséged lesz 20-20 deka reszelt tormára és gyömbérre, egy fej apróra vágott vöröshagymára és másfél fokhagymára, valamint két chilipaprikára felszeletelve, és öt evőkanál cayenne őrleményre. Az összetevőket tedd egy befőttesüvegbe, majd öntsd színig almaecettel. Két hétig tartsd hűvös, sötét helyen, majd lassan melegítsd fel, ízesítsd mézzel, és tedd hűtőbe. Fogyaszd naponta 1 evőkanállal forró vízbe keverve, a tünetek jelentkezésekor pedig emeld az adagot napi 3*2 evőkanálnyi adagra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X