Főoldal > EGÉSZSÉG > Fogyj a hormonok segítségével!

Fogyj a hormonok segítségével!

bikiniszezonhormonkortizol
0

Írta:

Ismerd meg a kis ellenségeket, majd állítsd őket a fogyás szolgálatába!

A legtöbben a génjeink után a hormonjainkat okoljuk a túlsúlyunkért, és nem is oktalanul tesszük. A hormonszint csökkenése és növekedése ugyanis jelentős hatással van az étvágyunkra, az egyes ételek utáni sóvárgásunkra, illetve arra is, hogy mely testrészünkre rakódik leginkább a felesleg. Sokszor a sikertelen fogyókúra felelősei egyértelműen a hormonok. Emiatt kiemelten fontos, hogy megtudjuk, hogyan is működnek, és miként állíthatóak a fogyás szolgálatába.

Kortizol

Előfordulási helye: a mellékvese, amely a vese felső csúcsán foglal helyet.

Viselkedése: a kortizol más néven stresszhormonként is ismert. Amikor stressz, vagy akár egy kicsi ijedelem ér minket, a mellékvese azonnal megemeli a kortizol szintet a vérünkben. Ahogy a stresszhatás vagy a veszély távozik, a szervezetnek energiapótlásra van szüksége, ilyenkor farkaséhesek leszünk. Az eredmény egyértelműen a hízás, a plusz kilók pedig kifejezetten testünk középső részére rakódnak ilyenkor.

Így kezeld: a legfontosabb, hogy iktasd ki fő energiaellátását, a koffeint. A másik csel, amit érdemes beiktatni, hogy felvidítod magad egy videóval, vagy akár egy poénos gondolattal. A nevetés ugyanis 39%-kal képes csökkenteni a kortizol szintjét, a kutatások szerint.

Tesztoszteron

Előfordulási helye: a petefészek és a mellékvese.

Viselkedése: leginkább arról ismert, hogy izomtömeget épít, energiát ad és felturbózza a szexuális vágyat. A tesztoszteron növekedett szintje lelassítja az anyagcserét, így hízáshoz vezet.

Így kezeld: a cukorfogyasztás visszaszorításával jelentősen csökkenthető a hízás kockázata. A túlzott cukorbevitel hatására ugyanis leállnak azon gének működése, amelyek a szervezetben található tesztoszteronok számát szabályozzák.

33837832 - happy woman celebrating weight loss

Leptin

Előfordulási helye: zsírszövetek.

Viselkedése: normál esetben teltségérzettel szabályozza az étvágyat, hogy tudd, mikor kell abbahagyni az evést. Amikor fogyás hatására a zsírsejtek eltűnnek, a leptin szintje is egyértelműen csökken. Ezáltal a jóllakottság érzet elmarad, ami könnyen túlevéshez és túlsúlyhoz vezet. Azonban, ha sokáig túlsúlyosak vagyunk, az is képes blokkolni a leptin megfelelő működését.

Így kezeld: kerüld azokat a diétákat, amelyek gyors fogyást hirdetnek, válassz inkább olyat, amelynek segítségével lassan, de biztosan szabadulhatsz meg az extra kilóktól. Figyelj a megfelelő cinkbevitelre is, hiánya ugyanis csökkenti a leptin szintjét.

Ghrelin

Előfordulási helye: bélrendszer.

Viselkedése: nem véletlenül hívják éhséghormonnak. Amikor a gyomrod majdnem üres, a ghrelin küldi a jelzést az agynak, hogy ideje enni. Ha megetted az ebéded, szintén ő felel érte, hogy étkezés utána 3-4 óráig ne kívánj meg semmit. Fogyás esetén a szervezet éhező üzemmódba kapcsol, növelve a ghrelin termelődését, ami így szinte állandóan éhségérzetet produkál.

Így kezeld: ne hagyd, hogy üres legyen a gyomrod, egyél rostban dús, de kalóriában szegény ételeket, amik gondoskodnak a jóllakottságról. Fogyassz leveseket is, ugyanis ezek kiválóan telítenek. Emellett figyelj az elegendő alvásra, ugyanis már minimális alváshiány is képes jelentősen megemelni a ghrelin szintjét. Ez a magyarázata annak, hogy miért vagy állandóan éhes, amikor fáradt vagy.

Ösztrogén

Előfordulási helye: petefészek.

Viselkedése: az ösztrogén felelős azért, hogy menstruáció idején állandóan bizonyos ételek után sóvárogsz. A periódus kezdete előtt a legkevésbé aktív, ilyenkor hajlamosak vagyunk a nagy evészetekre. Közvetlenül az ovuláció előtt növekszik az ereje, elnyomva az étvágyat. Paradoxon módon, amikor ereje teljében van, legyőzi a progeszteront, ezt nevezik ösztrogén dominanciának, és ilyenkor szinte lehetetlen küldetéssé teszi a fogyást.

Így kezeld: egyensúlyának fenntartása érdekében fokozottan figyelj az elegendő rostbevitelre, amely megköti az ösztrogént, és úgy halad át a bélrendszeren, hogy nem kerül vissza a vérkeringésbe. Legyen a célod napi fél kiló zöldség elfogyasztása, ami elsőre soknak tűnhet, de változatosan, például smoothie, prémium saláta vagy zöldségropogós formájában is fogyaszthatod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X