Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért szokj rá a szaunázásra!

Ezért szokj rá a szaunázásra!

finn szaunainfraszaunaizzadásizzadságméregtelenítésszauna
0

Írta:

Szerencsére egyre nagyobb kultusza van hazánkban is a szaunázásnak. A passzív pihenés –  kül

Szerencsére egyre nagyobb kultusza van hazánkban is a szaunázásnak. A passzív pihenés –  különösen a téli hónapokban – ma már szinte elképzelhetetlen a különböző fajtájú, hőmérsékletű, aromájú kabinok nélkül. Hallgass a finnekre, és szokj rá te is. Tényleg tudnak valamit.

Méregtelenít

Gondolj csak bele, mi történik, ha felszökik a lázad: szervezeted úgy próbálja legyőzni a betegséget, hogy szó szerint “kiizzasztja” belőled. Ugyanis a verejtékezéssel a felgyülemlett méreganyagok is távoznak. Ezért érdemes megelőzni az enyhébb – és komolyabb – betegségek kialakulását rendszeres szaunázással.

Csodás bőrt varázsol

Az izzadással nem csak az egészségedért teszel sokat, de a szépségedért is. Ha sokat szaunázol feszesebb, rugalmasabb; egyszóval fiatalosabb bőr lesz a jutalmad. Hidd el, a drága kozmetikumok mellett erre is nagy szüksége van bőrödnek, ráadásul a hajtós napok után mindenki igényli a kikapcsolódást.

Alakformáló

Az intenzív verejtékezés az anyagcsere-folyamatokat is felgyorsítja. Emiatt pedig sokkal gyorsabban beindul a fogyás és a zsírégetés. Érdemes az edzéseket, testmozgást egy kis szaunázással is kiegészíteni, hogy még nagyobb léptekkel érd el a kitűzött céljaidat. Emellett a testi-lelki egészségedért is sokat teszel.

szaunazas2.jpg ()

Izomlazító

Használata közben izmaink elernyednek, az izomláz, izomfájdalmak enyhülnek. Ez a szauna stresszcsökkentő hatásának köszönhető. Ha relaxálunk, izmaink sem maradnak feszesek, hanem nyugalmi állapotba kerülnek, és a görcsös feszítés mellett a fájdalom is enyhül, megszűnik.

+ 1: infraszauna

Akik nem bírják a finn szaunák hőmérsékletét, vagy olyan egészségügyi problémájuk van, ami kizárja a forró kabinok használatát, ne keseredjenek el. Számukra is van megoldás: az infraszauna jóval alacsonyabb hőfokon működik. Pozitív hatásai, hogy serkenti a vérkeringést, de mégsem emeli meg nagy mértékben a pulzust, így nem terheli annyira a szervezetet, mint hagyományos társai. A szaunázás élménye pedig így is garantált.

Így szaunázz:

  • zuhanyozz le szaunahasználat előtt és után is
  • minden ékszert vegyél le magadról
  • étkezés után közvetlenül ne használd, legalább egy órát várj
  • használata meztelenül ajánlott, de ha nem szívesen mutatkozol pőrén vagy mindenki más fürdőruhában van, tekerj magad köré egy törölközőt
  • tartsd be az egyes kabinokban eltölthető időre vonatkozó ajánlásokat
  • iktass be 20 perces pihenőket
  • közben ne, csak utána pótold a folyadékveszteséget

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X