Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legegészségesebb rostforrások

Ezek a legegészségesebb rostforrások

bélműködéschia magegészségemésztésemésztőrendszergabonagyümölcsrostrostbevitelszékrekedészabzöldség
0

Írta:

A rostban gazdag táplálkozás a megfelelő bélműködés szempontjából kifejezetten ajánlott. Aki sok rostot fogyaszt, nem kell tartania székrekedéstől, és nem csak közérzete, de egészsége is meg fogja hálálni az odafigyelést.

Sokszor halljuk, hogy túl kevés rostot fogyasztunk. Ez sajnos valóban igaz, és akkor is nagy baj, ha nincsenek emésztési problémáid. A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik nagyon fontos része ugyanis a rostfogyasztás. A gyors anyagcsere, így a fogyás és a méregtelenítés is hatástalan, ha nem viszel be elegendő élelmi rostot. Ha elhatároztad, hogy ezentúl odafigyelsz erre, de nem tudod, melyek a legegészségesebb és legtermészetesebb rostforrások, olvasd el cikkünket.

Friss zöldségek, gyümölcsök

Nem lehet elégszer hangoztatni, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Nem elég, ha naponta megeszel egy almát (bár kétség kívül már ezzel is sokat teszel egészségedért), figyelj oda, hogy minden napszakban rágcsálj el valami finomat. Aki ugyanis naponta többször eszik zöldséget és gyümölcsöt, nem csak rengeteg vitamint visz be, de emésztéséért is sokat tesz.

Teljes kiőrlésű gabonák

A finomított szénhidrátokat mindenképpen száműznöd kell az étrendedből, hiszen nem csak emésztésednek, de egészségednek is nagyon sokat árthatnak. Helyette építsd be a teljes kiőrlésű gabonákból készült tésztákat, kenyérféléket. Meglátod, ha áttérsz ezekre a termékekre, a mellékhelyiséget is eredményesebben látogatod majd.

55608043 - peanut butter chocolate smoothie with banana and nuts topping

Amaránt

Az amaránt egyre elterjedtebb és kedveltebb a tudatos táplálkozók körében. Magas rosttartalma miatt sokan fogyasztják a növény magjait. Ugyanúgy hasznosítható, mint bármelyik kenyérgabona: lisztjéből kenyeret, süteményeket is lehet sütni. De őrleményéből kását, krémlevest is főzhetsz, és ha egész egyszerűen nyersen a müzlidbe, pudingodba keversz egy kicsit ezekből a pici magocskákból, már sokat tettél egészségedért.

Zab

Szuper energiaforrás, emellett pedig fantasztikus rostforrás a zab. Ráadásul árban is igen kedvező. Ha minden nap zabpehellyel kezded a napodat, a gyors anyagcsere garantált. Kísérletezd ki, hogyan szereted a legjobban, és fogyaszd rendszeresen. Mivel főzéskor megduzzad, nem is kell belőle sok, így egy csomag zabkása sokáig elég lesz.

Chia mag

A reformkonyha legújabb kedvence a chia mag. Ennek az apró magocskának rengeteg pozitív élettani hatása ismert. Tele van rosttal, ezért a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják. Keverheted joghurtba, turmixba, salátákhoz. Ha főzöd, többszörösére duzzad, ezért kiváló levesek sűrítésére, de kásához adva is isteni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X