Főoldal > EGÉSZSÉG > Az emésztési problémák 3 leggyakoribb oka

Az emésztési problémák 3 leggyakoribb oka

érzékenységfelvágottgluténintoleranciakukoricalaktózszójazab
0

Írta:

A táplálékintolerancia és – allergia nemcsak gyerekkorban, de felnőttkorban is kialakulhat. Sokan szenvednek a kellemetlen tünetektől, és nem is gondolják, hogy betegség áll a háttérben.

 

Laktózérzékenység

Rossz a hasi komfortérzeted? A fehérjetartalmú ételek után puffadsz? Szeles hasmenésed van? Valószínű, hogy laktózérzékeny vagy. Ez ma a leggyakoribb táplálék-intolerancia. A tejcukor-érzékenység azt jelenti, hogy a vékonybélben nem termelődik megfelelő mennyiségben a laktáz nevű enzim, amely a tejcukor lebontásáért felelős. A lebontatlan tejcukor a vastagbélben bomlásnak indul, ez okozza a már említett panaszokat. A tejcukor-érzékenység egyénenként eltérő mértékű.

Mit tehetsz ellene?

Gyógyszeres kezelésre lehet szükség, amely pótolja a hiányzó enzimet. A tejtermékek teljes elhagyása nem javasolt, mivel a szükséges kalciumot csak ezekkel az ételekkel tudjuk bevinni a szervezetbe. Ma már a legtöbb boltban kaphatóak laktózmentes termékek: tej, joghurt, tejföl, sajt, túró, sőt, még túró rudi is. A szójakészítmények szintén remek alternatívák, amelyek szintén nagy választékban beszerezhetők, akár plusz kalcium hozzáadásával is. Vigyázz, mert sok félkész étel, zacskós leves, salátaöntet és pékáru is tartalmaz laktózt.

turo2.jpg ()

Gluténérzékenység

Tünetei ugyanazok (puffadás, szélgörcs), mint a tejcukor-érzékenységé, de ezekhez jelentős súlyvesztés és gyengeségérzet is társul. A széklet pedig huzamosabb ideig laza és zsíros. A véralvadási problémák és a fellépő vashiány is jelzésértékű lehet. A glutén fogyasztásával sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami súlyos felszívódási zavarokat okoz. A vitaminok és az ásványi anyagok így nem tudnak felszívódni a táplálékokból.

Mit tehetsz ellene?

A glutént teljesen ki kell zárni az étrendből, tehát a búzát, a rozst, az árpát és a zabot.  Kukoricával, rizsliszttel, hajdinával, szójaliszttel lehet pótolni. Szerencsére egyre több speciális élelmiszer készül: gluténmentes kenyér, sokféle péksütemény, száraztészta és müzli is kapható. Figyelni kell azonban arra, hogy nemcsak a kenyérfélék tartalmaznak glutént, hanem a boltokban kapható felvágottak, pástétomok, gyümölcsjoghurtok, túrókrémek, instant kávék és ételízesítők is.

Szójaallergia

A szójaallergia puffadással, hasmenéssel jár, de gyakran társul hozzá bőrkiütés is. Gyakran fellép étvágytalanság, nyugtalanság, alvászavar és gyakori fejfájás is. A szójaallergia oka, hogy az emésztőrendszer nem tudja lebontani a szójában található fehérjéket, a glicinint és a conglicint. Korábban főleg a kisgyermekeket érintette, akik nagy eséllyel ki is nőhették, de a hihetetlen mértékben növekvő szójafogyasztás miatt egyre több felnőttnek is problémája van a növényi szója megemésztésével.

Mit tehetsz ellene?

Hiába nem vagy vegetáriánus, a teljesen szójamentes diétát mégis nehéz lesz betartani. Ennek az az oka, hogy a legtöbb ma kapható élelmiszer tartalmaz szóját. Nemcsak húspótlóként, hanem állományjavítóként, ízfokozóként is felhasználják a különböző ételekbe. A felvágottakban található adalékanyag, a soluprát például szójafehérjét tartalmaz. Nagyon oda kell tehát figyelni a készen vásárolt ételek összetevőire, a legbiztosabb, ha mindent otthon készítünk el.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X