Főoldal > EGÉSZSÉG > Soha többé kellemetlen horkolás!

Soha többé kellemetlen horkolás!

alvásalvászavaregészséghorkoláslégzéspihenés
0

Írta:

Íme a módszerek, melyek segítségével véget vethetsz az állandó horkolásnak, és végre teljesen kipihenheted magad a pároddal együtt.

 

Szinte nincs is annál rosszabb, mikor egy fárasztó nap után álmosan, kimerülten az ágyba veted magad, de szerelmed hangos horkolása nem hagyja, hogy mély álomba szenderülj. Ahelyett, hogy kész harcmezővé változtatnád a hitvesi ágyat, úgy, hogy rugdosod és ütlegeled a békésen szundikáló párodat, próbáljatok meg valamivel békésebb megoldást keresni!

Miért horkolunk?

Az éjszakai rázendítés hátterében több ok is húzódhat, viszont a leggyakoribb magyarázata a problémának az, hogy a légzőszervünkben valami gátolja a levegő zavartalan áramlását, és a lágyszájpad ezért berezonál. Ez felléphet allergia, túlságosan ernyedt izmok, orrpolip, arcüreggyulladás, orrsövényferdülés, stb. következtében.

Bizonyos kutatások azt is megállapították, hogy minél nagyobb a száj, valamint a torok mérete, annál esélyesebb az, hogy alvás közben horkolni fogunk. Ezért is érinti ez a kellemetlen probléma inkább a férfiakat, mert a nőknek alapból kisebb a torkuk.

A horkolást befolyásolhatja még:

·     elhízás
·     gyenge izomtónus
·     stressz
·     terhesség
·     megfázás

horkolas2.jpg ()

Próbáld ki a plusz párnákat

Ahhoz, hogy nyelved ne csússzon hátra, illetve hogy megakadályozd a garat izmainak ellazulását, használj magas párnát, vagy rakj a fejed alá még egyet! Igaz, nem a legkényelmesebb módszer, viszont ezzel szabadabbá teheted a légutakat! De figyelj arra, hogy ne kényszerítsd magad túlságosan természetellenes pozícióba, nehogy elaludd a nyakad!

Ami ront a helyzeten: alkohol, cigaretta

Amennyiben te, vagy a párod rendszeresen megzavarjátok az alvást hangos horkolással, lefekvés előtt három órával, ha lehet, ne dohányozzatok, vagy igyatok alkoholt, ugyanis ezek hatására a garatizmok olyannyira ellazulnak, hogy akadályozzák a levegő tökéletes ki-be áramlását!

A dohányzás is csak ront a helyzeten, mivel a cigarettafüst irritálja a nyálkahártyát, így a garat megduzzad és szűkíti a torokjáratot. Megdöbbentő adat, hogy amíg a túlsúly 4%-ban járul hozzá a horkoláshoz, addig a cigaretta több mint 17%-ban felelős érte.

Elő a nyakmerevítővel

Elsőre kissé bizarrnak tűnhet, de többen esküsznek erre a praktikára. A nyakmerevítő az áll-nyak vonalát megfelelően tartja, ezzel biztosítja a levegő akadálytalan útját. Gyógyászati segédeszköz boltban könnyen beszerezhető, de arra figyelj, hogy olyat válassz, amely puha szivacsból készült, hogy ne tegye lehetetlenné a nyugodt alvást! (Plusz jó oldala, hogy a nyaki izomgörcsöket is megszűnteti).

Teniszlabda a lepedő alá

Az egyik legkedveltebb módszer, mivel nem okoz senkinek se kényelmetlenséget, ráadásul a hatását több beszámoló is alátámasztja. Bizonyára tapasztaltad már, hogy a legtöbben csakis hanyatt fekve horkolnak, ezért ha párunkat az éjszakai zendítés közben ebben a pozícióban kapjuk el, általában megkérjük, forduljon oldalra. Miután ezt megteszi, mi élvezhetjük a pihentető csendet, viszont gyakran előbb-utóbb újra a hátára kerül, és kezdődik minden elölről. Az ilyen esetekre találták ki azt a praktikát, hogy rögzítsünk a lepedő alá egy teniszlabdát, így mikor a kedvesed a hátára fordul, a labda nyomni fogja őt, így kénytelen lesz oldalán maradni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X