Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítsd az emésztésed cikóriával!

Segítsd az emésztésed cikóriával!

cikóriadiétaemésztésételkávétápanyag
0

Írta:

A cikória a mai korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, ezt annak köszönheti, hogy szinte egész évben friss vitaminforráshoz juttatja a szervezeted. Neve a kávéval összecseng, de jóval több hasznos tulajdonságát ismerheted most meg!

Ezt az értékes zöldségnövényt már a görögök és rómaiak is ismerték. A cikóriát kávéalapanyagként már a XVII. század óta hasznosítják, mely termelésének fellendülése azokra a történelmi időkre tehető, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni az európai országokba. Gyökerét pótkávé, és inulingyártásra használják, de kellemesen ropogós, enyhén kesernyés ízű levei több mindent gyógyítanak is.

Vitaminbomba és „gyógyszer”

Sok ásványi sót, rostot, foszfort, karotint és C-vitamint tartalmaz. Gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. Ezen kívül még tartalmaz szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint kalciumot, káliumot, vasat, B1-, és B2-vitamint is.

Joggal használták már az ókorban is gyógynövényként. Serkenti ugyanis a májműködést, és az anyagcserét. Gyulladáscsökkentő, élénkítő és hashajtó hatása van. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére, és csökkenti a vastagbél rákosodásának kialakulását.

36148230 - chicory

Gyorsítja az emésztést

Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Gyors salaktalanítóként van számon tartva. A cikória olyan keserűanyagokat tartalmaz, amelyek élénkítik az emésztőrendszert és méregtelenítik a májat. Mivel rosttartalma igen magas, ennek köszönhetően is segít szabályozni a mérgek kiürülését a szervezetből, valamint az egész anyagcsere-működésre pozitív hatással van.

Ezt vedd, így edd!

Ha kiválasztottad az egészséges, friss, sérülésmentes cikóriát a piacon, akkor érdemes hűvös helyen tartanod, mert így hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjad. Jellegzetes ízű ételek készíthetők belőle, ezt pont a kesernyés ízének köszönheti. Készíthetsz belőle salátát, de töltheted hússal, vagy tonhallal is, sőt a cikóriarózsákból finom krémlevest is főzhetsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X