Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért titkos fegyver az inulin?

Miért titkos fegyver az inulin?

baktériumbélélelmi rostemésztésinulinrost
0

Írta:

Az élelmi rostoknak van egy fruktán nevű csoportja, ami képes támogatni a jótékony baktériumokat a bélben. A legismertebb fruktán az inulin, mely természetes módon van jelen több mint 36 000 növényfajban.

Az inulin számos jótékony hatással bír, például javítja az emésztést, segíti a zsírbontást és az ásványi anyagok felszívódását. A jótékony baktériumokra gyakorolt pozitív hatása miatt javítja a bél pH-értékét, de hüvelygyulladás, candida, mellrák élelmiszer-allergia és szív- és érrendszeri panaszok esetén is hatékony.

A gluténmentes diéta egyik buktatója lehet, hogy az inulin 70%-át búzából nyerik az emberek. Ha az étrendből száműzzük a búzát, azoknak a jótékony baktériumoknak is nagy részét száműzzük, amelyeknek elsődleges tápláléka az inulin. A gluténmentes termékeknek sokkal alacsonyabb az inulin szintje. Sokan gyomorproblémák miatt hanyagolják a glutént, de az inulin hiánya akár tovább ronthat a helyzeten. Fontos, hogy odafigyelj a megfelelő inulin bevitelre, ha valamilyen okból kifolyólag nem fogyasztasz búzaféléket.

53020869 - homemade jerusalem artichoke chips with dipping sauce

Megmutatjuk, mit érdemes gyakran fogyasztanod, mely növényekben található a legtöbb inulin:

  1. Cikóriagyökér
  2. Búza
  3. Cukorrépa
  4. Póréhagyma
  5. Spárga
  6. Articsóka
  7. Hagyma
  8. Fokhagyma
  9. Pitypanggyökér
  10. Banán
  11. Főzőbanán

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X