Főoldal > EGÉSZSÉG > Hecsedli, az igazi C-vitamin bomba

Hecsedli, az igazi C-vitamin bomba

C-vitamincsipkebogyóegészséggasztrohecsedlireceptteavitamin
0

Írta:

Tudod mi az a hecsedli? Hát a csipkebogyó! Fogyaszd ősszel rendszeresen, hogy felturbózd a szervezeted C-vitaminnal!

C-vitaminban verhetetlen

Fogyaszthatod természetes vagy étrend-kiegészítő formájában. A csipkebogyó kitűnő védelmet nyújt a közönséges megfázás és nátha ellen, csökkenti az influenzás panaszokat, de roborál, erősíti az immunrendszert és gátolja az érelmeszesedést is. Amellett, hogy a DNS szerkezetét károsító különféle oxidációs folyamatoktól is megóv, serkenti a mellékvesék és a máj működést, sőt a csontokat is erősíti. A csipkebogyó C-vitaminon kívül A-, B1, B2, P-, K- és E-vitamint, ásványi anyagokat, pektint és cukrot  is tartalmaz.

Idd és edd – nem bánod meg!

Csipkebogyós italok

Bármilyen ételt, italt szándékozol is készíteni ebből a gyümölcsből, arra ügyelj, hogy a termést sose szedd poros, benzingőzös helyen. Legjobb, ha az első kisebb fagyok után szeded le a őket, de a túlságosan puha szemeket már jobb, ha a bokron hagyod. Begyűjtés után vágd le a fejét és a szárát, a megmaradt termést pedig felhasználásig tárold hűtőben! 

tea2.jpg ()

Az egyik legjobb immunerősítő a hecsedliből készült tea, de élénkít és oltja a szomjat is.

Elkészítése: Az összegyűjtött bogyókat darabold fel és szárítsd meg. Ha friss termésből készíted a teát, ne forrázd, hanem áztasd úgy, hogy a két végét levágod, így könnyebben kioldódik a hatóanyag. Növelheted az egészségmegőrző hatást, ha a csipkebogyóteát összekevered egy kis narancslével és mézzel.

A csipkebogyó szörpje is isteni!

Elkészítése: Moss meg 1 kg csipkebogyót és daráld le, majd önts rá 3 liter meleg vizet és hagyd állni másnapig, úgy hogy néha megkevered. Másnap ismét préseld ki a levét és a visszamaradt gyümölcshúsra tégy 1 liter meleg vizet, majd újabb egy napig hagyd állni. Ezután ismét préseld le, és leszűrés után öntsd össze a két levet. Adj hozzá 1-1,5 kg cukrot és literenként 10 g citromsavat. Ha elkészült a szörp, minden kilogrammjához adj fél gramm szalicilt.

Csipkebogyós ételek

Ha hecsedli, akkor lekvár! A hagyományos változatot kétszer főzd fel és passzírozd át, de van egyszerűbb megoldás is: mosd meg és vágd le mindkét végét a csipkebogyónak, majd tedd fel annyi vízben főni, hogy teljesen ellepje. Forrástól számítva főzd 1 órán át, majd finom lyukú szűrön passzírozd át. Adj 1 kg masszához 50-60 dkg cukrot. A cukor felolvadása után, főzd még 20 percig. Töltsd üvegekbe, a tetejére tégy egy kis nátrium-benzoátot, majd tedd száraz dunsztba és hagyd kihűlni.(Egy kg gyümölcsből kb. 0,6 kg lekvárod lesz.) Ha ennyit nincs kedved bajlódni, próbáld ki a főzés nélküli változatot: áztasd be a szemeket 5-6 órára, ezt követően azonnal préselheted.

Igazi vitaminbomba a gyömbéres csipkebogyólekvár. Ehhez kb. 80 dkg csipkebogyót tisztíts meg, vágj ketté és kapard ki óvatosan a magját, majd még egyszer mosd meg a szemeket és önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Kb. 45 perc kell ahhoz, hogy puhára főjön. Ezután a bogyókat a vízzel együtt passzírozd át szitán (kb. 80 dkg masszára lesz szükséged). Ezután a gyümölcshúst keverd el a 80 dkg zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot használj, amennyi maga a gyümölcspép). Majd add hozzá az 1 citrom elvét és a 4 dkg frissen reszelt gyömbért. Így kevergetve forrald fel és rotyogtasd 4 percig. Végül szedd le a habját, és töltsd azonnal az előzőleg alaposan áttisztított üvegekbe. Zárd le és kb. 5 percre fordítsd a feje tetejére az üveget, majd tárold hűvös helyen.

Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a svédek által annyira imádott csipkebogyó levesről sem, pláne mivel nagyon könnyű elkészíteni. A száraz bogyókat áztasd hideg vízben két órán át, majd forrald fel, és ízesítsd cukorral, fűszerekkel, manduladarabokkal. Kész is, tálalhatod mandulás puszedlivel, tejszínhabbal vagy épp, ha sűrűbb az állaga, vanília fagylalttal is!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X