Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért egyél szőlőt ősszel!

Ezért egyél szőlőt ősszel!

bőrdiétagyümölcsőszszőlőtáplálkozásvitamin
0

Írta:

Itt a szőlőszezon, érdemes minél többet enni ebből a finom és egészséges gyümölcsből!

Belső hatások

A lédús kis szőlőszemekben sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható: többek között A-, B-, C-vitamin, vas, foszfor és kálium. A bennük lévő magnézium az izom- és szívműködést segíti, a mangán pedig az idegrendszer működéséhez járul hozzá. Sokan nem szeretik megenni a szőlő magját, és olyan is akad, aki a külső buroktól is megválik. Pedig a héj ballasztanyaga segíti az emésztést, valamint serkenti a bélműködést, így székrekedés esetén rendkívül hatékony gyógyír. A magban található olaj pedig a csontok anyagcseréje miatt hasznos.

Betegségek ellen

A szőlő közel a 80 százaléka víz, majdnem 18 százaléka pedig cukor. Magas szőlőcukor tartalma miatt, az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. Ezért is javasolják különböző betegségek – vérszegénység, aranyeres panaszok, gyulladással összefüggő problémák, női betegségek – esetén kúraszerű fogyasztását.

shutterstock_59849089.jpg ()

Szépítő szőlő

A szőlőlevélből készített fürdő tisztító és méregtelenítő hatású. A friss megmosott szőlőleveleket tedd közvetlenül a fürdővízbe, a szárított leveleket pedig kis zacskóban lógasd bele. Ez az élénkítő fürdő ideális a fáradt lábaknak, de az egész testre üdítő hatással van.

Fiatalítsd a dekoltázsod szőlővel! Helyezd a bőrödre a frissen préselt szőlőt – gyümölcssava ugyanis nagyszerűen oldja a felső szarupikkelyeket. Hasonló hatása van az A-vitaminnak is. Ezzel tartósan élénkíti a sejtregenerálódást – bőröd frissebb, feszesebb és ragyogóbb lesz.
A szőlőből készült bőrradír revitalizálja a bőröd! Nyomkodd szét a szőlőszemeket, majd keverd össze mandulaliszttel vagy zabpehellyel. Kis adagokban, lágyan dörzsöld át vele az arcodat és a dekoltázsodat. Erősebben dolgozd el a halántékon, az orrcimpákon és az állon, mivel itt jobban szarusodik a bőr. Végül a nyakad és a dekoltázsodat kend be újra óvatosan.

A bor is segíthet!

Egy táplálkozástudós az alábbi jó tulajdonságokat gyűjtötte össze a borról: a bor, ha rendszeresen és mértékletesen fogyasztják, akár 50 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus esélyét, 39 százalékkal pedig a vesekőképződést. 40 százalékkal több antioxidánsról gondoskodik, mely akadályozza az idő előtti öregedést, emeli a jó HDL-koleszterint, csökkenti a rossz LDL-szintet (LDL: alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz a sejtek összes koleszterin forrása), valamint javítja a vér folyékonyságának, illetve alvadásának tulajdonságait. Mindemellett emeli az ösztrogén-koncentrációt, aktiválja az idegrendszert, megelőzi a kortól függő agyteljesítmény leépülését, csökkenti a stressz következményeit az erekre és idegekre, valamint jó általános közérzetet biztosít. Természetesen ez kizárólag a mértékletes fogyasztásra vonatkozik, ami maximum napi 1-2 deci bor elkortyolgatását jelenti.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X