Főoldal > EGÉSZSÉG > A magas vérnyomás és a stressz szorosan összefügg!

A magas vérnyomás és a stressz szorosan összefügg!

betegségegészségmagas vérnyomásstresszvérnyomás
0

Írta:

Feszült? Ingerlékeny? Semmire nincsen ideje? – A stressz mára már sajnos szinte hozzátartozik a mindennapi élethez. Azonban ha túl sok stressz ér valakit, az hatással lehet az egyén érzelmi, szellemi és fizikai állapotára is. A stressz a magas vérnyomás egyik jelentős rizikófaktora, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

A magas vérnyomás közel 2,5 millió embert érint Magyarországon, a felgyorsult életvitel és a túlhajszolt, feszült munkakörnyezet pedig csak tovább növeli ezt a számot. A stressz tényezők csökkentésével azonban jelentősen mérsékelni lehet a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Milyen jelei lehetnek a stressznek?

Amikor valaki hosszabb ideig stressz hatása alatt van, a szervezete a folyamatos feszültség hatására elkezd lemerülni és a teste figyelmeztető jeleket ad, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ilyen esetben az egészségügyi problémák megelőzése érdekében érdemes egy kis szünetet tartani, hogy a szervezet ismét fel tudjon töltődni és újra jobban bírja a terhelést.

Az alábbi tünetekkel jelezhet a stressz:
•    Fizikai jelek lehetnek: fáradtságérzet, összeszorított állkapocs, emésztési zavarok, szédülés, izomfeszültség, alvászavar, fülzúgás
•    Lelki jelek lehetnek: nyugtalanság, állandó aggodalom, rossz hangulat, koncentrációképesség hiánya, bizonytalanság
•    Érzelmi jelek: düh, szorongás, érzékenység, hangulatingadozás, ingerlékenység
•    Viselkedésben felfedezhető jelek lehetnek: falánkság, zárkózottság, gyakori alkoholfogyasztás, sűrűbb dohányzás
A stressz jelei mindenkinél máshogyan nyilvánulnak meg.

Hogyan hat a stressz a vérnyomásra?

Egy egészséges szervezet, alkalmazkodik az őt érő külső hatásokhoz, és amint azok megszűnnek, visszaáll a normális működésre. Ez így van a vérnyomásnál is: a magas vérnyomás abban az esetben alakul ki, amikor a vérnyomást szabályzó rendszerek károsodnak a szervezetet ért hatások által és emiatt a vérnyomás nem áll vissza a normális értékre. Ilyen károsító hatás lehet a stressz is. A folyamatos stressz hatására fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ezáltal megnövekszik a szervezetben az érszűkítő anyagok termelődése, ami magas vérnyomáshoz vezethet.

Hogyan kezelhető a stressz?

A stresszt egy kis odafigyeléssel, csökkenthető vagy akár teljesen ki is zárható.
Néhány tanács a stressz csökkentésére:
•    Egyen-igyon meggondoltan: Sokan azt hiszik, hogy az alkohol fogyasztása vagy egy kiadós étkezés oldja a feszültséget, de ez csak egy átmeneti állapotot takar. Valójában ezek a folyamatok még inkább megterhelik a szervezetet, amitől a stressz hatása megnő.
•    Valósítsa meg önmagát! –ne törődjön bele abba a helyzetbe, ami nem megfelelő az Ön számára.
•    Szokjon le a dohányzásról!
•    Rendszeres mozgást az egész szervezet meg fogja hálálni és remek feszültség levezető hatása is van.
•    Kapcsoljon ki, és relaxáljon minden nap.
•    Legyen tisztában a határaival, tanuljon meg nemet mondani és ne vállalja túl magát!
•    Állítson fel reális és elérhető célokat!
•    Egy kis pihenés csodákra képes. Szánjon időt magára, ennek pozitív hatásait a környezete is észre fogja venni.

Mit kell csinálni akkor, amikor állandósult a magas vérnyomás?

Abban az esetben beszélhetünk magas vérnyomásról, ha nem szélsőséges körülmények között, nyugalmi állapotban többszöri mérés során a vérnyomás mértéke meghaladja a 140/90 Hgmm-ot. Ma már több helyen is van arra lehetőség, hogy megmérjék valakinek a vérnyomását: gyógyszertárak és közösségi helyek gyakran szerveznek szűrő napokat, illetve a háziorvos segítségét is kérhetjük. Azoknak, akiknek a vérnyomása meghaladja a normális értéket, ne kezdjenek rögtön ismerősök által javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedni, hanem forduljanak orvosukhoz. Az orvos feladata, hogy kiderítse a magas vérnyomásnak az okát. Az enyhébb eseteknél elég a beteg életmódján változtatni, de súlyosabb helyzetben szükség lehet gyógyszeres kezelésre is. Ekkor sem kell kétségbe esni, hiszen ma már létezik olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amely akár 50 Hgmm-el is képes csökkenteni a vérnyomást. A legmodernebb készítmények hatékonyan és biztonságosan csökkentik a magas vérnyomást, ráadásul vannak olyan fix kombinációt tartalmazó gyógyszerek is, amelyek kiemelkedő eredményeket érnek el olyan hipertóniás felnőttek esetében, akiknek vérnyomása eddig nem volt megfelelően beállítható.

Forrás: Well PR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X