Főoldal > EGÉSZSÉG > A lucernacsíra 5 jótékony hatása

A lucernacsíra 5 jótékony hatása

ásványi anyagcsíraegészséglucernalucernacsíranövényvitaminzöldzöldség
0

Írta:

A csíráról úgy tartják, hogy az maga az élet. Minden olyan fontos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van. A lucerna magja a hüvelyesek között a legkisebbnek számít, mégis tápérték szempontjából a legelső. Fogyasztása számos élettani hatást eredményez, nézd meg, mi minden gyógyítható vele!

A lucernacsírát az alap csírának is tekintheted. Sokáig eláll a dobozban, ha hűtve, jól tárolod. Képes két-három hét múlva is megmutatni erejét, ilyenkor a több klorofiltartalom teszi még értékesebbé.

1. Gazdag vitaminokban és fehérjében is

A lucerna rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne. Az A-, B-komplex, C-, D-, E-vitaminok, valamint kalcium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium is jelen van benne. A lucernában mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható, amely a jó emésztéshez szükséges. Sőt fehérjetartalma közel 40 százalékos.

2. Egészségessé teszi a vért

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért. A lucernacsírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület, de magas mangán tartalma csökkenti a vércukorszintet is. Segít az érszűkületeknél, B12-vitaminja pedig a vérszegénységet is gyógyít. K-vitamin tartalmával pedig megelőzhetőek a vérrögök kialakulása.

59918159 - sprouted alfalfa seeds background

3. Mellrák ellen hatásos

Ez a nőknek különösen hasznos információ: a lucernacsíra növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez, ezzel például a mellrák megelőzésében is hatásos.  Teheted salátába, szendvicsre, főzelékbe, a legjobb, ha rendszeresen fogyasztod.

4. Segít a fogyásban

Könnyen emészthető táplálékról van szó, mely tápanyagban különösen gazdag. A zsenge hajtásokban szénhidrátot és zsírt alig találsz, ugyanis a zöldség- illetve a gabonamagvak csírázás közben maguk is sok szénhidrátot és zsírt használnak fel, így ezeket a tápanyagokat a magnövény feldolgozza, a keményítőt pedig jórészt glükózzá és gyümölcscukorrá alakítja. Éppen ezért, ha fogyókúrázol kihagyhatatlan lesz az étrendedből.

5. Védekezés a betegségek és a fáradtság ellen

Már egy maréknyi adag is – ha napi szinten eszed – növeli a szervezeted betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Főként a gyulladásos megbetegedésektől – ízületi gyulladásoktól – véd. De segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt is a szervezetedben.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X