Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 sóvárgás, ami valamilyen bajt jelez

5 sóvárgás, ami valamilyen bajt jelez

betegségéhségételhiánysóvárgástünet
0

Írta:

Biztosan ismered az érzést, amikor azt érzed, semmi más nem tehet boldoggá, csak az a kocka csoki, hamburger, chips. De miért éppen ezek után az élelmiszerek után sóvárgunk? Mit jelent a sóvárgás?

Egy nagyon régen elterjedt mítosz szerint azért sóvárgunk éppen azok után a tápanyagok után, mert a szervezetünk hiányt szenved belőlük. A kutatók szerint azonban kevés bizonyíték van arra, hogy kapcsolat van a sóvárgás tárgya és tápanyaghiány között. Hiszen gondolj csak bele, mikor sóvárgunk alma vagy kelkáposzta után? Inkább édességek és erősen sós snackek után szoktunk vágyakozni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az érzés nem valódi, sokkal inkább arra lehet következtetni, hogy inkább érzelmi szükségleteinket szeretnénk kielégíteni az ételek által. Az édességek gyakorta váltanak ki jó érzést az agyból, ezért van az, hogy stresszhelyzetben sokkal erősebb a sóvárgás, az agy szeretné ellensúlyozni a stressz okozta lehangoltságot. Van azonban pár olyan élelmiszer, ami után azért sóvárogsz, mert valamilyen egészségi problémával küzd meg a szervezet.

1. Víz

Amit jelezhet: Cukorbetegség

A túlzott szomjúság érzése a cukorbetegség korai előjele, de nem szabad összetéveszteni az edzés után rád törő szomjúsággal. Ez a fajta vízhiány azért lép fel, mert a véredben rengeteg cukor halmozódik fel, a vesének pedig extra keményen kell dolgoznia. A pontot úgy is elnevezhettük volna, hogy „gyakori vizelés”, mivel a jelentős mennyiségű víz gyakran és gyorsan akar távozni a szervezetedből.

2. Só

Amit jelezhet: Addison-kór

A napi ajánlott só mennyiséget a legtöbb ember bőven meghaladja minden nap, ezért nem indokolt a szervezet részéről, hogy sóvárogjon utána. (Az egyetlen kivételt az állóképességi sportolók jelentik, akik az izzadsággal sót veszítenek.) Az intenzív utáni sóvárgás Addison-kórra utalhat, mely során a mellékvesék nem termelnek elegendő hormont, kortizolt és aldoszteront. A kortizol segít leküzdeni a stresszt, az aldoszteron pedig a vérnyomás stabilizálásáért felelős. Az Addison-kór következtében a vérnyomás veszélyesen alacsonyra csökkenhet, a beteg pedig rendkívül erősen sóvárog a só, sós ételek után.

3. Jég

Amit jelezhet: Vashiány

Az olyan dolgok iránti sóvárgás, melyeknek semmi tápértéke nincs (jég, papír, anyag, kosz), pica néven ismert jelenség. Még nem sok kutatást végeztek a témában, néhány tanulmány a vashiány és a pica közt összefüggést feltételezi. Egy friss tanulmány szerint a jég rágása serkenti az agyban a véráramlást, ami a vashiány okozta fáradtságérzetet csökkenti.

35278571 - chocolate on wooden background

4. Csokoládé

Amit jelezhet: Magnézium vagy B-vitamin hiányát

Elég sok oka lehet annak, hogy csoki után sóvárgunk (például az, hogy finom), de ez a vágyakozás magnéziumhiányt vagy alacsony B-vitamin szintet is jelezhet. Természetesen nem csupán a csokiban van magnézium, remek forrásai a zöld leveles zöldségek, magvak, diófélék, hal, szója és avokádó. Azért nem az előbbiekre vágyakozunk, hanem csokira, mert a csokiban megvan további két összetevő: koffein és cukor. Amikor kevés a szervezetben a B-vitamin, a test könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást keres, a cukros dolgok pedig gyorsan jobb kedvre derítenek és rövid ideig energiával látnak el.

5. Sült krumpli

Amit jelezhet: Omega-3 hiány

A zsírok utáni vágyódás az omega-3 zsírsavak hiányát is jelezheti a szervezetben, a sült krumpli pedig igazán zsíros étel. Lehet egészségesebben? Természetesen, az egészséges, jó zsírok remek forrása a lazac, avokádó, diófélék, magvak és olívaolaj. Mielőtt megrendelnéd a nagy adag sült krumplit a közeli gyorsétteremben, először próbáld meg egészséges zsírokban gazdag ételekkel enyhíteni a sóvárgást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X