Főoldal > EGÉSZSÉG > Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért

Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért

betegségegészségemésztéspuffadás
0

Írta:

Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

 

Figyeljünk az étkezésre és a tünetekre!

A gyomor- és bélrendszeri panaszok hátterében a banális problémáktól a súlyos elváltozásokig több kiváltó ok is meghúzódhat. Tünetek esetén érdemes megfigyelni mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeztek a panaszok – tanácsolja szakértőnk. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést reflux betegség, haspuffadást, hasmenést laktóz-intolerancia, vagy lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetek esetén, hosszabb ideje fennálló panaszokkal azonban mindenképp forduljon szakorvoshoz!

 

Gyomorégésre: rágózz, vagy nassolj?

Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül. A nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha azonban gyomorégésre hajlamos, érdemes mindig magánál tartania egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát, vagy kekszet, ami szintén gyors segítséget jelenthet a panaszok ellen.

Hasmenésre probiotikumok

A hasznos baktériumok a bélrendszerben találhatóak, a normál bélflóra részei. Fontos szerepük van egészségünk megőrzésében, ezen belül a normál bélműködés fenntartásában is. Antibiotikum kúrák után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben a megfelelő diéta mellett a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.

keksz2.jpg ()

Székrekedés ellen: folyadék és rostok

A napjainkban jellemző ülőmunka, a kevés mozgás és folyadékfogyasztás, a rostszegény étrend mind hozzájárul a problémák megjelenéséhez. A rostokban gazdag táplálkozás azonban hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult székrekedéses panaszokat. A napi rendszerességgel javasolt, 20-35 gramm közötti rostmennyiség teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök fogyasztásával biztosítható. A rostok az egészséges bélműködés elérése mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában, a szív- és érrendszeri betegségek és az aranyeres panaszok megelőzésében is segíthetnek. Ne feledkezzünk meg a rendszeres – legalább 2 liter folyadék fogyasztásról sem, hiszen az egészséges bélműködéshez ez is elengedhetetlen!

Diéta: a jobb közérzetért

Emésztési panaszok esetén érdemes néhány pluszkilótól megszabadulni. Túlsúlyos egyéneknél gyakrabban jelentkezik haspuffadás és gyomorégés. A kellemetlen tünetek megjelenésére a hasi területen lerakódott felesleg még inkább hajlamosít. Hatékony megoldás, ha a diéta első lépéseként csökkentjük az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott mennyiségeket. Naponta többször, kis adagokat étkezve a gyomorégés megelőzését is segíthetjük.

Mozgás és anyagcsere

Egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. A sport a gyomor- és bélrendszer működését több módon is támogatja. Egyrészt segít a már korábban említett súlyfelesleg csökkentésében, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a székrekedés megelőzését is. Másrészt a fizikai aktivitás az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozójának, a stressz levezetésére is alkalmas. Hetente három alkalommal végzett, egy órás mozgás pedig a szív- és érrendszeri-, és cukorbetegség rizikóját is jelentősen csökkenti.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X