Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a hormon tehet róla, hogy nem tudsz fogyni

Ez a hormon tehet róla, hogy nem tudsz fogyni

diétaétkezésfogyáshízáshormoninzulinleptin
0

Írta:

Sokan szembesülnek problémákkal, amikor fogyni szeretnének. Te is mindent megteszel annak érdekében, hogy megszabadulj pár plusz kilótól, mégsem megy le egy deka sem? A tudósok szerint a leptin nevű hormon tehető felelőssé a fogyás elmaradásáért.

Ha a leptin felszabadul, segít kiegyensúlyozni az energiaszintet és testsúlyt. A hormon áthalad a vér-agy gáton, ekkor az étvágyat befolyásolja. A leptin befolyásolja a szimpatikus idegrendszer működését, fokozza a zsírégetést, vagyis egy igazán hasznos hormonról van szó. Az emberi szervezet azonban néhány esetben ellenáll a leptinnek, amiből csak annyit érzékelsz, hogy hiába minden, nem megy a fogyás.

Ez többnyire két helyen következhet be, egyrészt akkor, ha a vérben lévő leptin nem ér el a kellő helyekre. A másik esetben a receptorok, melyekhez a leptin kötődne, nem működnek megfelelően, így a hormon nem tud kötődni. A szervezet tehát nem érzékeli a leptin jelenlétét. Persze a túl sok leptin nem tesz jót, ilyenkor a test kvázi immunissá válik a hormonra, az anyagcsere-fokozó és zsírégető hatásai nem tudnak kibontakozni.

A leptin rezisztencia tünetei:

– kontrollálhatatlan sóvárgás
cukor utáni erős vágyakozás
– hízás
– stressz-evés
– motivációhiány
– késő esti éhségrohamok
– magas vérnyomás
– álmatlanság vagy gyakori ébredés
– szorongás
– fáradtság (többnyire étkezések után)
– triglicerid növekedés
– nagyon nehéz fogyás
– étkezés utáni nassolás

Az inzulinrezisztenciát és a leptinrezisztenciát visszafordíthatod, ha elkerülöd az alábbi élelmiszereket: 

– cukor
magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
– szénhidrát
– magas zsírtartalmú ételek

Mindig törekedj rá, hogy magas minőségű, bio élelmiszereket vásárolj. A szervezetnek természetesen szüksége van szénhidrátra, de azt próbáld ne fehérlisztes-cukros péksütikből bevinni, inkább teljes kiőrlésű liszttel készült termékekből.

A zsírokat is cseréld egészséges, természetes zsírokra: kókuszra, avokádóra, magvakra. Fontos az is, hogy a jó zsírokból, például omega-3 és omega-6 zsírból megfelelő mennyiséget fogyassz el.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, rostból az oldható típusokat keresd inkább. Fontos, hogy a trigliceridek bevitelét minimalizáld, ezt leginkább a szénhidrátok csökkentésével érheted el.

Sportolj! Az edzés ugyanis szintén segít visszaállítani a szervezet egyensúlyát. A krónikus kialvatlanság szintén előidézheti a leptin-rezisztenciát. A hormonális egyensúly helyreállítása az általános egészséged miatt is fontos, nem csupán a fogyókúrád miatt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X